18.05.2022 | Silvia Modig Video

Videoterveisiä Brysselistä

 

Aloituskuva videolle

Videoterveisiä Brysselistä! EU-maat eivät ole vieläkään päässeet sopuun Venäjän öljypakotteista, ja tänään komissiolta tuli tarkempia askelmerkkejä venäläisestä fossiilisesta energiasta irtautumiseen pitkällä aikavälillä.

Nyt pitäisi koko ajan pitää mielessä, että samalla kun irtaudumme venäläisestä energiasta, meidän pitäisi irtautua fossiilisesta energiasta ylipäätään.

Se on myös suuri haaste tällä hetkellä, löytää synergiaa sodan vaatimien toimenpiteiden ja ilmaston vaatimien toimenpiteiden välillä. Synergiaa on löydettävissä, jos tosissaan halutaan.

Pahimmassa tapauksessa EU:ssa tehdään pian uusia investointeja pysyviin maakaasuhankkeisiin. Se tarkoittaisi, että uusiutuviin energiamuotoihin ja ilmastosiirtymään tarvittavia investointirahoja lukittaisiin kiinni fossiilisiin energiainvestointeihin, kun niitä nyt todella tarvittaisiin vihreän siirtymän puolelle.

Ilmasto on tällä viikolla puhuttanut täällä Brysselissä muutenkin. Ympäristövaliokunta pääsi tiukkojen neuvotteluiden jälkeen sopuun EU:n suuresta ilmastolakipaketista.

Paketissa on useita lakiesityksiä, joiden tarkoitus on tuoda EU:n ilmastolaki konkretiaan ja näyttää polku kohti hiilineutraaliutta viimeistään 2050.

Kokonaisuudessa on paljon hyvää. Onnistuimme parantamaan komission alkuperäisten esitysten kunnianhimoa jokaisessa osassa. Siitä huolimatta paketti ei ole riittävä ilmaston näkökulmasta.

Koko ilmastolakipaketti perustuu 55 prosentin nettopäästövähennystavoitteeseen, joka ei ole tieteen valossa riittävä.

Mutta, nämäkin ovat kaikki askelia eteenpäin.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram