20.10.2022 | Silvia Modig Video

Terveisiä Strasbourgin täysistuntoviikolta 19.10.

 

Silvia Modig Strasbourgissa.

Energiakriisi runtelee Eurooppaa ja monet kotitaloudet ovat todella vaikeassa tilanteessa, kun energialaskut ovat kallistuneet huomattavasti. Nyt ratkaisua haetaan maakaasun hinnan sääntelystä.

Maakaasu on se, joka nostaa sähkön hintaa. Keskeistä on, että nyt katkottua energiariippuvuutta Venäjän fossiilisista polttoaineista ei korvata uusilla riippuvuussuhteilla toisiin autoritäärisiin toimijoihin. Energiakriisi on osa Putinin sotastrategiaa ja onnistumisemme edellytys on, että pystymme vastaamaan Venäjän aiheuttamaan kriisiin yhtenäisesti.

Myös ihmisoikeuksiin liittyvät aiheet hallitsivat tätä täysistuntoa. Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin ihmisoikeusrikkomuksista on tiedetty jo pidempään kiitos tutkivien journalistien. Nyt Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tekemästä raportista käy ilmi, että laittomia käännytyksiä EU:n rajoilla on tapahtunut toistuvasti.

Frontexilla on velvollisuus puuttua, mikäli he todistavat perusoikeuksien loukkauksia.

Frontexilla on velvollisuus puuttua, mikäli he todistavat perusoikeuksien loukkauksia. Raportista käy ilmi, että Frontexin johto tiesi tapahtumista ja puuttumisen sijaan pyrkivät järjestelmällisesti salaamaan ne.

Frontexista paljastunut salailun ja laittomuuden kulttuuri sai tällä viikolla parlamentilta vahvan viestin – näin ei voi jatkua. Frontexin tulee korjata toimintaansa ihmisoikeuksia kunnioittavaan suuntaan. EU:n viranomaisina Frontexin tulee edustaa niitä arvoja, jotka ovat koko unionin perusta eli ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate.

Jouduimme ottamaan kantaa myös viharikoksiin. Viime viikolla Bratislavassa murhattiin kaksi sateenkaarinuorta paikallisen homobaarin edessä. Tekijällä oli yhteyksiä äärioikeistoon ja hän oli ennen tekoa julkaissut homofobista ja antisemitististä sisältöä somessa. Tapausta tutkitaan nyt myös terrorismina.  

Viharikosten määrä Euroopassa ei ole suinkaan laskenut, päinvastoin. Toisten ihmisyyttä ja arvoa vähättelevä äärikonservatiivien ja äärioikeiston vihapuhe toimii kasvualustana viharikoksille. Jos annamme puheiden tasolla toisten kieltää ihmisarvomme, olemme pian epäinhimillisten tekojen tulilinjalla. 

Luvatkaa puolustaa toisianne vihapuheelta ja puuttukaa siihen ajoissa.

Jokaiselle meistä kuuluu samat ihmisoikeudet ja ne tarvitsevat puolustamista – Pohjois-Suomen kylistä aina Välimeren rannoille.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram