14.09.2022 | Silvia Modig Video

Videoterveisiä Strasbourgista

 

Silvia Modig seisoo sinisessä takissa ja valkoisessa t-paidassa Euroopan parlamentissa ja katsoo suoraan kameraan.

Terveisiä syksyn ensimmäiseltä Euroopan parlamentin täysistuntoviikolta!

Maanantaina matkustimme jälleen Brysselistä Strasbourgiin äänestämään uudesta lainsäädännöstä. Käsiteltyjä teemoja tällä viikolla olivat meille suomalaisille tärkeät metsät ja parlamentin kanta uusiutuvan energian direktiiviin. Uusiutuvasta energiasta ja metsäpolitiikasta voikin vetää melko suorat yhtäläisyysmerkit istuntoviikon kahteen muuhun pääasiaan: ilmasto- ja energiakriisin käsittelyyn. Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama energiakriisi luo valtavaa painetta meille poliitikoille vastata siihen valtavaan paineeseen, jonka alla tavalliset kotitaloudet tulevat olemaan talvella sähkölaskujensa kanssa.

Pilviin ampaisseen maakaasun hinnan rikkomat sähkömarkkinat ovat ajaneet kuluttajat kohtuuttomaan tilanteeseen, jota eivät markkinat hoida. Tarvitsemme poliittisia ratkaisuja. Jopa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula puheenjohtaja Von der Leyen sanoi Unionin tila -linjapuheessaan tiistaina, että ”markkinat eivät toimi”. Mistä ratkaisu energiakriisiin? Kaivetaanko taas kivihiili esiin ja lämmitetään ydinvoimalat? Ei, jos minulta tai vasemmistolta kysytään.

Energiakriisin lisäksi meidän tulee nähdä eurooppalaisen energiapolitiikan iso kuva, ja se kuva ei voi enää rakentua fossiilisten tai ympäristölle haitallisten energiamuotojen varaan. En näe, että tässä maailman tilanteessa ratkaisut energiapolitiikassa voisivat olla enää mitään muuta kuin siirtymä vihreään, ympäristön kannalta kestävää teknologiaa: tuulivoimaan, aurinkovoimaan ja kyllä – myös energiatehokkaampia ratkaisuja ja energian säästämistä tulevaisuudessa.

Meidän kotien lämmitys ei voi enää jatkossa perustua autoritäärisiltä valtioilta ostettuihin fossiilisiin polttoaineisiin. Tai ylipäänsä energiaan, joka ei vastaa niitä tavoitteita, joilla ilmaston lämpeneminen saadaan hillittyä 1,5 asteeseen.Ensi kuussa Strasbourgiin kokoonnutaan kaksi kertaa. Silloin toivon, että energiakriisin konkreettisissa ratkaisuissa ollaan jo pidemmällä.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram