08.11.2022 | Silvia Modig Video

Trans- ja muunsukupuoliset kohtaavat syrjintää terveyspalveluissa

 

Transihmisten oikeuden epäämistä terveyteen perustellaan usein konservatiivien toimesta sillä, että kieltäydytään näkemästä muita sukupuolia. Kun ei suostu näkemään tai hyväksymään transihmisten tai muunsukupuolisten olemassaoloa, niin on varmasti helppo ajatella, etteivät he tarvitse terveyspalveluitakaan. En tiedä tekisikö mieli itkeä vai nauraa. Useimmiten suututtaa. 

Edelleen yhdeksässä maassa Euroopassa vaaditaan hedelmättömyyttä henkilöltä, joka haluaa korjata sukupuolensa.

Edelleen yhdeksässä maassa Euroopassa vaaditaan hedelmättömyyttä henkilöltä, joka haluaa korjata sukupuolensa. Kuudessatoista valtiossa taas velvoitetaan tekemään mielenterveysdiagnoosi hoitoon hakeutuessa. Trans- tai muunsukupuoliset ihmiset eivät siis välttämättä saa heille kuuluvaa hoitoa, tai heitä ei kohdata tasa-arvoisesti terveydenhuollossa. 

EU-parlamentissa muun muassa kansanterveyttä ja ihmisoikeuksia käsittelevät ENVI- ja LIBE-valiokunnat, järjestivät toissaviikolla tärkeän yhteisen kuulemisen trans- ja sukupuoli-identiteettien depatologisoinnista. Depatologisoinnissa on kyse mitä suurimmissa määrin kansanterveydestä sekä ihmisoikeuksista. 

Termi on varmasti monille varmasti vieras, mutta se tarkoittaa hyvin yksinkertaista asiaa. Nimittäin sitä, ettei trans- tai muunsukupuolisuutta käsiteltäisi enää poikkeavuutena ja sairautena. 

Toistaiseksi EU:ssa vain harvat jäsenmaat ovat laillistaneet juridisen sukupuolen itsemääräämisoikeuden. Suomessa valiokuntakäsittelyssä oleva uudistettu translaki pyrkii juuri tähän. Espanjassa on sama prosessi käynnissä. 

Transihmisten syrjinnällä on pitkä historia, joka ulottuu terveydenhuoltoon.

Transihmisten syrjinnällä on pitkä historia, joka ulottuu terveydenhuoltoon. Se pitää sisällään sekä lain harjoittaman syrjinnän että haitalliset asenteet. Ongelma olisi pitkälti korjattavissa sillä, että varmistettaisiin terveydenhuollon ammattilaisilla olevan ammattitaitoa kohdata trans- ja muunsukupuolisia terveyspalveluissa, sekä erottamalla juridisen ja lääketieteellisen sukupuolen määrittely toisistaan.

EU:n on kyettävä varmistamaan itsemäärämisoikeuteen ja ihmisoikeuksiin perustuva kohtelu trans- ja muunsukupuolisille koko unionissa. Kyse on perustavanlaatuisista ihmisoikeuksista sekä oikeudesta terveyteen.

Politiikalla ja äänestämisellä voimme vaikuttaa lakeihin ja vaaleihin, mutta asenteemme tai toisen hyväksyminen sellaisena kuin hän on, on valinta, jonka voimme tehdä päivittäin.

Näkemällä toisemme, tulemme myös itse nähdyksi. Tästä syystä me tarvitsemme translain uudistuksen Suomessa ja kaikkialla Euroopassa.

Silvia Modig: Oikeus terveyteen kuuluu kaikille

Silvia Modig pitämässä puheenvuoroa valiokuntakuulemisessa.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram