10.03.2015 | Silvia Modig Hyvinvointi

Toisen tutkinnon opintotuen leikkaus vaikeuttaa opiskelua

 

Eduskunnan täysistunto päätti tänään lopettaa opintotuen myöntämisen toiseen samantasoiseen korkeakoulututkintoon. Äänestyksessä sivistysvaliokunnassa opposition kesken valmistamamme vastalause hävisi niukasti 95-91.

Sen sijaan, että päätös vaikuttaisi opintoaikojen lyhentämiseen, se luo painetta toisen asteen aliresurssoituun opinto-ohjaamiseen ja lisää todennäköisesti välivuotta pitävien nuorien määrää. Myös ensimmäisen tutkintonsa keskenjättävien määrä tulee nousemaan, joka vaikuttaa niin opintoaikojen pituuteen, että korkeakoulujen oppiaineiden rahoitukseen, joka myönnetään valmistuneitten perusteella.

Huomionarvoista on, että vaikka ensimmäisen tutkinnon suorittaisi nostamatta ollenkaan opintotukea, sitä ei toiseen tutkintoon kuitenkaan myönnetä. Eli tästedes tulee olemaan opiskelijoita, joilla ei ole oikeutta vastaanottaa opintotukea lainkaan.

Päätös sotii täysin elinikäisen oppimisen periaatetta vastaan. Työmarkkinoiden muuttuessa ihmisiä on tähän mennessä kannustettu kouluttautumaan uudelleen ja hakeutumaan aloille joissa on edellistä alaa paremmat työllistymismahdollisuudet. Tehdyllä päätöksellä uudelleenkouluttautumista päinvastoin hankaloitetaan.

Lopuksi on todettava, että opintotuki on jo nyt rajattu tiettyyn määrään kuukausia. Mihin tutkintoon nämä myönnetyt kuukaudet käyttää, tulee olla opiskelijan omassa harkinnassa.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram