09.05.2022 | Silvia Modig Hyvinvointi

EU:n on näytettävä tietä kohti rauhaa

 

Vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Eurooppaa, rauhan edistäminen kuuluu yhä EU:n perusarvoihin. Siksi EU:n on näytettävä tietä kohti rauhaa.

Tänään vietetään Eurooppa-päivää. Myönnän suoraan, etten koskaan ole ollut suuri Eurooppa-päivän viettäjä. Se on tuntunut vähän teennäiseltä rakennelmalta, päivältä jota suurin osa ihmisistä ei juhlista oikein mitenkään.

Periaate sen takana on kuitenkin tärkeä. Kyse on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivästä.

Euroopan unioni perustettiin, jotteivät Euroopan maat enää ajautuisi sotaan keskenään. Taloudellisen yhteistyön ajateltiin olevan pysyvän rauhan edellytys, kuten kuuluisassa Schumanin julistuksessa sanotaan.

Tänään Euroopassa on sota. Usko taloudellisen yhteistyön vakauttavaan voimaan horjuu. Olemme vuosia tehneet kauppaa Venäjän kanssa ja katsoneet vierestä maan demokratiakehitystä ja ihmisoikeusloukkauksia.

Tänään kuullaan juhlapuheita Euroopan yhtenäisyydestä ja solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan. Kriisit koettelevat, mutta ne myös yhdistävät.

Kriisin keskellä EU on pystynyt tekemään poikkeuksellisen nopeita ja yhtenäisiä päätöksiä.

Itse toivoisin, että Eurooppa-päivänä puhuttaisiin myös rauhasta. Venäjän aggression edessä se voi tuntua vaikealta, mutta se on tehtävä.

Tänään kuullaan myös Venäjän aggressiivista puhetta. Venäjällä 9.5. on voitonpäivä natsi-Saksan kukistamisen kunniaksi.

Itse toivoisin, että Eurooppa-päivänä puhuttaisiin myös rauhasta. Venäjän aggression edessä se voi tuntua vaikealta, mutta se on tehtävä.

Vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Eurooppaa, rauhan edistäminen kuuluu yhä EU:n perusarvoihin. Euroopan unioni ei ole syntynyt ajatukselle asevarustelusta vaan rauhasta.

Juuri nyt Venäjä-pakotteet ja niiden ulottaminen koko energiasektorille ovat välttämätön ratkaisu.

EU:n on kuitenkin edistettävä myös aselevon aikaan saamista ja ratkaisun löytämistä diplomatian keinoin. Vain sotatoimien tosiasiallinen lopettaminen lopettaa verenvuodatuksen.

Eurooppa on osoittanut yhtenäisyytensä. Se on osoittanut poikkeuksellista solidaarisuutta. Nyt sen on osoitettava tietä kohti rauhaa.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram