19.05.2022 | Silvia Modig Hyvinvointi

Rokotepatenttien avaaminen voi jälleen vesittyä WTO:ssa

 

Koronarokotteiden- ja lääkkeiden patenttien avaamista on vaadittu pandemian alusta asti. WTO:ssa on vihdoin pöydällä esitys niiden avaamiseksi.

Koronapandemian alusta olen vaatinut patenttien ja lisenssien väliaikaista avaamista, jotta kaikki mahdollinen tuotantokapasiteetti rokotteiden tuottamiseksi saadaan käyttöön. Patenttien avaamista on vastustanut jopa EU, eikä Suomikaan ole asiassa kunnostautunut.

Patentti- ja lisenssijärjestelmä on monimutkainen kokonaisuus, mutta on silti käsittämätöntä, ettei vieläkään, kun pandemian alusta on yli kaksi vuotta, ole päästy sopimukseen, joka mahdollistaisi kaiken rokotetuotantokapasiteetin käytön.

Lääketeollisuus on varoitellut, että patenttisuojan väliaikainen avaaminen tuhoaisi kaiken lääketutkimuksen.

No, sama tehtiin HIV-epidemian ollessa pahimmillaan, ja sillä mahdollistettiin halvemmat rinnakkaislääkkeet, joiden arvioidaan pelastaneen miljoonia ihmishenkiä. Lääketutkimuksen rahoitus ei vaarantunut.

Kun koronarokotteiden tutkimusta ja tuotantoa on kaiken lisäksi rahoitettu veronmaksajien rahoilla, ovat lääketeollisuuden varoitukset ja vastustus heikolla pohjalla.

Pelkästään EU on laittanut rokotteiden kehittämiseen useita miljardeja euroja veronmaksajien rahaa. Kyllä maksajalla pitää olla jokin oikeus tuotteeseen. Silti EU on pitkään pysynyt kannassaan, jonka mukaan koronarokotteiden ja -lääkkeiden vapaaehtoinen lisensointi on riittävää.

On häpeällistä, että rikkaat teollisuusmaat ja lääketeollisuus ovat jarruttaneet näin tärkeitä päätöksiä. 

Nyt Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa on vihdoin pöydällä esitys vastauksena Etelä-Afrikan ja Intian lokakuussa 2020 tekemään pyyntöön patenttien ja lisenssien väliaikaisesta avaamisesta.

Tämäkin esitys on iso pettymys, eikä vastaa alkuperäiseen pyyntöön.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö onkin varoittanut, että jos se hyväksytään esitetyssä muodossa, voidaan luoda vaarallinen ennakkotapaus, joka saattaa tehdä patenttien väliaikaisesta avaamisesta tulevaisuudessa vielä vaikeampaa. Esitys ei myöskään tuo riittävää apua rokotetilanteeseen.

Toivottavasti neuvotteluiden myötä tekstiin saadaan merkittäviä parannuksia, muuten se kannattanee hylätä. WTO:n ministerikokouksen on tarkoitus käsitellä asiaa kesäkuun puolivälissä.

On häpeällistä, että rikkaat teollisuusmaat ja lääketeollisuus ovat jarruttaneet näin tärkeitä päätöksiä. Toisin kuin väitetään, osaamista ja tuotantokapasiteettia koronarokotteiden valmistamiseen löytyy monista maista. Jos päätös patenttien väliaikaisesta avaamisesta olisi tehty heti kuten kuuluu, olisivat tuotannot olleet jo pitkään käynnissä.

Kyse on koronapandemiaa suuremmasta asiasta. Meillä on oltava selvät pelisäännöt, jotta seuraavan kerran osaamme laittaa ihmiset voittojen edelle.

Korona ei jää viimeiseksi pandemiaksi, jos jatkamme riskeistä välittämättä kuten nyt. EU-parlamentti teetti raportin pandemian syntyyn vaikuttavien riskien tunnistamisesta. Erityisesti se huomioi luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen yhtenä uhkatekijänä, kuten myös eläinten tehotuotannon. Molempiin on tultava muutos, mikäli haluamme välttyä tulevilta pandemioilta.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram