20.06.2022 | Silvia Modig Hyvinvointi

Suomen pitää liittyä YK:n ydinasekieltosopimukseen

 

Suomen pitää liittyä YK:n ydinasekieltosopimukseen. Vasemmiston linja on aina ollut ydinaseiden vastainen, eikä se muutu, vaikka Suomi liittyisi NATOon.

Ydinaseet ovat joukkotuhoaseita, joiden käytöllä olisi katastrofaaliset seuraukset. Ne ovat uhka koko ihmiskunnalle. Suomen tulisi liittyä ydinasekieltosopimukseen ja sen myötä antaa voimakas moraalinen viesti siitä, että ydinasepelotteeseen perustuvasta maailmanjärjestyksestä on pyrittävä pois. Nyt muuttuneessa maailmantilanteessa se on entistäkin tärkeämpää.

Suomen mahdollinen NATO-jäsenyys ei tätä estä. Vasemmiston linja on aina ollut ydinaseiden vastainen, eikä se muutu, vaikka Suomi liittyisi NATOon. Suomen on ajettava vahvasti kansainvälistä ydinaseiden kieltämistä, olimme NATO-jäseniä tai emme. Suomen on edistettävä kaikkien joukkotuhoaseiden kieltämistä ja hävittämistä.

On selvää, että ydinaseet hävittämällä voimme luoda turvallisemman maailman.

Osallistun tänään ja huomenna YK:n ydinasekieltosopimuksen allekirjoittajamaiden ensimmäiseen yhteiskokoukseen Itävallan Wienissä. Ydinaseiden vastainen kansainvälinen kampanja ICAN on kutsunut yhteiskokoukseen parlamentaarikkoja eri puolilta maailmaa. ICAN sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2017.

YK:n ydinasekieltosopimus astui voimaan vuonna 2021. Sen on allekirjoittanut 86 ja ratifioinut 60 maata. Suomi ei ole allekirjoittanut sopimusta. Suomi on mukana kansainvälisessä ydinsulkusopimuksessa, jonka tarkoituksena on estää ydinaseiden leviäminen.

Aion puhua yhteiskokouksen aikana rauhan puolesta. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa ja sitä seurannut Venäjän ydinaseilla pelottelu ovat konkreettinen muistutus ydinaseiden tuhovoimasta. Maailmassa on edelleen yli 13 000 ydinkärkeä, ja ne riittäisivät tuhoamaan koko ihmiskunnan moninkertaisesti. On selvää, että ydinaseet hävittämällä voimme luoda turvallisemman maailman.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram