07.04.2022 | Silvia Modig Video

Terveisiä Strasbourgin täysistuntoviikolta

 

Videoterveiset aloituskuva

Terveisiä Strasbourgin täysistuntoviikolta! Ukraina on määrittänyt kaikkea keskustelua täysistuntoviikolla, ja se on ymmärrettävää. EU päättää pian uusista lisäpakotteista Venäjälle. Komissio on esittänyt mm. kivihiilen tuonnin kieltämistä. EU-parlamentin kanta energiapakotteisiin on tiukempi.

Kivihiilen viennin arvo on Venäjälle noin neljä miljardia euroa vuodessa, kun öljyn ja kaasun on yli sata miljardia. EU:n on ulotettava pakotteet koko energiasektorille, muuten jatkamme Putinin sotakassan rahoittamista sadoilla miljoonilla euroilla päivittäin.

Täytyy sanoa, että Ukrainan tilanteen edessä tuntee voimattomuutta. Silloin on tehtävä se, minkä voi. Ja juuri pakotepakettien tiukentaminen on se, mitä EU tällä hetkellä voi tehdä.

Toinen asia, jonka EU voi ja mikä sen pitäisi nyt tehdä, on ottaa vahvempi rooli rauhanvälittäjänä. Meillä on sota Euroopassa, eikä EU:lla ole tällä hetkellä minkäänlaista roolia rauhanneuvotteluiden aikaansaamisessa. Tähän on saatava muutos. Rauha on ainoa asia, joka tosiasiallisesti lopettaa verenvuodatuksen.

Tällä viikolla on saatu myös hyviä uutisia. Komissio nimittäin käynnistää vihdoin oikeusvaltiomekanismin Unkaria vastaan. Unkarin valtaapitävät ovat Viktor Orbánin johdolla murentaneet jo vuosia maan demokratiaa. Vapaa media on ajettu ahtaalle, kuten myös sateenkaarivähemmistöt ja kansalaisjärjestöt. Samaan aikaa EU-rahaa päätyy Orbánin lähipiirin taskuun.

Oikeusvaltiomekanismin avulla Unkarin saamia EU-tukia voidaan jäädyttää. Prosessi vie aikaa eikä mitään takuita vielä ole, mutta hyvä että se on vihdoin laitettu käyntiin.

Myös palkkatasa-arvoa ja palkka-avoimuutta koskevan direktiivin käsittely etenee. Seuraavaksi alkavat neuvottelut jäsenmaiden, komission ja parlamentin kesken.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram