24.03.2015 | Silvia Modig Hyvinvointi

Perustulon avulla uuteen työelämään

 

vas15_kuva_euroPerustulo on ollut olemassa vasemmistolaisena projektina vuosikymmenten ajan – sitä vaadittiin jo Vasemmistoliiton ensimmäisessä puolueohjelmassa vuonna 1990. Nyt ajatuksesta on ottanut kiinni jo laaja puolueiden kirjo ja vaikka kaikki eivät vielä tarjoa tarkkoja omia perustulomalleja, on tukea ajatukselle löytynyt vasemmiston lisäksi keskustasta, kokoomuksen riveistä ja vihreistä – vaikka demarit puolueena eivät vielä kannata löytyy sieltäkin myös yksittäisiä perustuloa puolustavia aktiiveja. Perustulon suosion laajennus voisi mahdollistaa perustulokokeilun jo ensi vaalikautena.

Perustulossa on kyse jokaiselle automaattisesti maksettavasta etuudesta, joka on riippumaton saajan muista tuloista. Tarvitsemme perusteellisen uudistuksen korjataksemme sosiaaliturvajärjestelmämme vastaamaan nykyajan työelämän haasteisiin. Vuosien mittaan sosiaaliturvajärjestelmästä on tullut monimutkainen ja byrokraattinen, monet jättävät hakematta esimerkiksi toimeentulotukea, koska eivät osaa tai jaksa ryhtyä paperisotaan. Etuudet ja niiden suuruusluokat myös poikkeavat toisistaan, asettaen eri etuuksien varassa toimeentulevat eriarvoiseen asemaan keskenään.

Nykyinen sosiaaliturva perustuu teollisen palkkatyöyhteiskunnan tarpeisiin ja on aivan liian joustamaton 2000-luvulla, jolloin työsuhteet eivät enää ole elinkautisia ja itsensätyöllistäminen yleistyy. Perustulossa ei kuitenkaan ole kyse vain sosiaaliturvabyrokratian helpottamisesta, vaan myös uudenlaisen työelämän mahdollistamisesta.

Vasemmistolainen perustulo mahdollistaa nykyistä tasavertaisemman neuvotteluaseman työntekijän ja työnantajan välille, sillä perustulon takaama riittävä toimeentulo heikentää työnantajan mahdollisuuksia yksipuolisten työn ehtojen sanelemiseen. Vasemmiston mallissa ansiosidonnaiset etuudet, asumistuki ja toimeentulotuki jäisivät perustulon ulkopuolelle ja niillä olisi mahdollista täydentää toimeentuloa.

Suurimman hyödyn perustulosta saavat ne joilla on pieniä tai epäsäännöllisiä tuloja, Vasemmiston perustulomallin hyötyjiä olisivat kuitenkin kaikki alle 2980 euroa kuukaudessa ansiotuloja saavat, eli noin 60 prosenttia väestöstä. Vastaavasti suurimpien ansio- ja pääomatulojen saajien verotusta tiukennettaisiin entisestään.

Perustulo olisi avain uudistaa suhdettamme työhön. Työn vastaanottaminen ja yrittäminen kannattaisi aina, koska satunnaiset tulot eivät leikkaisi perustuloa, toisin kun nykyistä sosiaaliturvaa. Perustulo lisäisi ihmisten itsemääräämisoikeutta ja tarjoaisi mahdollisuuden ihmisarvoiseen elämään ja aktiivisuuteen myös ansiotyön ulkopuolella. Sosiaaliturvan varassa elämiseen liittyvät kontrollointi ja nöyryytys poistuisivat. Tämän lisäksi työajan lyhentämistä olisi helpompi kokeilla ja toteuttaa.

Ensi vaalikaudella onkin keskeistä, että jos ja kun perustuloa lähdetään kokeilemaan, lähdetään liikkeelle mallista joka laskee köyhyyttä, kannustaa työntekoon mutta samalla parantaa työntekijän neuvotteluasemaa sekä vähentää byrokraattista paperisotaa. Vasemmiston mallilla kaikki voittavat.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram