16.12.2011 | Silvia Modig Hyvinvointi

Keskustellaan ruoankin poliittisuudesta

 

Teimme tiedotteen viime torstain todella onnistuneesta ruokakeskustelusta. Kaksi ja puoli tuntia oli täyttä asiaa ja puhuimme jo, että ensi kerralla kutsutaan mukaan muitakin puolueita. On jo korkea aika todella politisoida ruokaan liittyvät monet asiat. Kiitos vielä tilaisuudessa puhuneille kulttuuriministeri Paavo Arhinmäelle, Lassilan tilan isännälle Jukka Lassilalle, Maattomien ystävien Markus Krögerille, Elintarviketeollisuuden Elina Ussalle, Maatilatorin Eeropekka Rislakille ja keskustelun vetäneelle Reilun kaupan edistämisyhdistyksen Sampo Villaselle sekä mainiosti keskustelleelle yleisölle! 

Tiedote VAS Modig, Pekonen, Tiainen

Julkaisuvapaa torstaina 15.12.2011 kello 20

Vasemmistoliiton kansanedustajat arvostelevat ruoan tuotannon keskittymistä

Vasemmistoliiton kansanedustajat Silvia Modig, Aino-Kaisa Pekonen ja Eila Tiainen ovat huolissaan ruoan tuotannon ja jakelun keskittymisestä Suomessa.

– Kahden suuren kauppaketjun hallitseva markkina-asema aiheuttaa paljon ongelmia. Esimerkiksi arvonlisäveron laskeminen jokin aika sitten ei alentanut ruoan hintoja, sanoo Tiainen.

Tiainen arvostelee vähittäiskaupan ketjuja siitä, että ne hinnoittelevat esimerkiksi luomuruoan kuluttajalle kalliimmaksi, kuin mitä se tuotantokustannusten perusteella olisi.

– Ekologinen ja eettinen tuotanto lasketaan erikoistuotteiden ryhmään ja kuluttajien ajatellaan maksavan siitä mitä tahansa. Tosi asiassa näin vain estetään ruoantuotannon kehittyminen parempaan suuntaan, Tiainen huomauttaa ja toteaa, että nykyisin vain hyvätuloisilla on varaa syödä eettisesti.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Pekonen peräänkuuluttaa kouluihin ja laitoksiin paljon enemmän lähi- ja luomuruokaa sekä kasviksia.

– Ilmastonmuutokseen vastaaminen edellyttää tuhlailevan elämäntavan muutosta. Meidän tulisi katsoa peiliin ennen ruokakauppaan menoa. Liha ja tuontiruoka aiheuttavat valtavasti turhia päästöjä verrattuna lähellä ekologisesti tuotettuun kasvisruokaan. Myös kouluissa ja julkisissa laitoksissa tulisi olla viikoittaiset kasvisruokapäivät ja käyttää mahdollisimman paljon Reilun kaupan tuotteita, Pekonen linjaa.

Silvia Modig toteaa, että suurten yksiköiden tehotuotantoideologia näkyy myös kaupan takaovella.

– Ruokaa heitetään päivittäin pois poskettomia määriä sekä kotitalouksissa että kaupoissa. Kaupassa syynä voi olla esimerkiksi aivan hyvän hedelmän kauneusvirhe. Jos ruoka jakautuisi maailmassa järkevämmin, nälänhätääkin voitaisiin ratkaista saman tien, Modig muistuttaa.

Tilaisuuden avannut tasa-arvoministeri Paavo Arhinmäki totesi naisten aseman kehitysmaissa olevan yksi avain maailman ruokaongelmiin.ja niiden ratkaisemiseen.

– Naiset tuottavat 60–80 prosenttia kehitysmaiden ruoasta, ja suurin osa ruoasta tuotetaan edelleen perheviljelmillä. Nälänhätää ja metsäkatoa on pahentanut se, että suuryritykset riistävät paikallisilta maata jättiläisplantaaseilleen, jotka tuottavat tavaraa teollisuusmaiden ylellisyysmarkkinoille. Kehitysmaihin ne eivät tuo toimeentuloa, vaan lähinnä ympäristöongelmia. Vahvistamalla naisten oikeuksia tuetaan sitä, että ruoan tuotanto vastaa paikallisiin tarpeisiin.

Vasemmistoliiton kansanedustajat puhuivat eduskunnan kansalaisinfossa torstaina järjestetyssä tilaisuudessa ”Kuka päättää mitä sinä syöt?”. Tilaisuuden alustajat tulivat luomuosuuskunta Oma maasta, Elintarviketeollisuus ry:stä, Maattomien ystävistä ja Eat & Joy Maatilatorilta.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram