10.04.2015 | Silvia Modig Hyvinvointi

Ilman tekijöitä ei ole luovaa alaa

 

Kommentoin Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry:n hallitusohjelmatavoitteita Selvis-lehden numerossa 1/2015. Tässä ajatuksiani.

1. tavoite: Yhdenvertainen sosiaaliturva kaikillevas15_kuva_nuotti

Luovan alan sosiaaliturva menee monilta osin käsi kädessä yrittäjien sosiaaliturvan parantamisen kanssa. Eli sairaspäivät, työttömyyskarenssi ja eläkekertymä on laitettava kuntoon.

2. tavoite: Musiikintekijöiden oikeudet on turvattava

Luovat alat syntyvät tekijöiden kautta. Tukemalla tekijöitä tuemme luovan alan kasvua. Tekijänoikeus on avainasemassa. Tärkeää on piratismin vastustaminen ja yleinen asennemuutos, jossa konkretisoituu se, että musiikin on tehnyt joku ja hänelle kuuluu siitä korvaus. Siksi pidin hyvitysmaksun viemistä budjettiin vääränä ratkaisuna varmistaa hyvityskorvausten määrä. On tietysti hyvä, että korvaus varmistettiin, mutta keino oli väärä.

3. tavoite: Suomalainen musiikki on valtava kasvun mahdollisuus

vas15_kuva_nuottiavainRuotsissa musiikkivienti ja luovat alat ovat huomattavasti suurempia kuin meillä. Tämä on seurausta vuosien saatossa tehdystä määrätietoisesta työstä, joka edistää esimerkiksi musiikkialaa myös taloudellisena mahdollisuutena. Luovat alat tuottavat aineetonta hyvinvointia ja ovat siten mitä parhain kestävän kehityksen mukainen kasvuala. Ei pidä unohtaa musiikin vaikutusta hyvinvointiin. Esimerkiksi kannatan arvonlisäveron alarajan nostoa ja tekijänoikeuskorvausten ohjaamista tekijän omalle yritykselle.

4. tavoite: Sivistysvaltiossa on kulttuuriministeri

Totta mooses. Sivistysvaltiolla tulee olla kulttuuriministeri. Mielestäni kaikki neljä tavoitetta tarvitaan: Luovilla aloilla on valtava kasvun mahdollisuus, mutta kasvu toteutuu vain turvaamalla musiikintekijöiden oikeudet ja sosiaaliturva. Ilman tekijöitä ei ole luovaa alaa. Jotta tämä olisi mahdollista, on meillä oltava kulttuuriministeri, joka tätä kokonaisuutta edistää.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram