02.03.2011 | Silvia Modig Hyvinvointi

Hyvinvointia läheltä!

 

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen suututti helsinkiläiset esittämällä pitkän listan kirjastoista, kouluista ja muista lähipalveluista, jotka pitäisi sulkea ja yhdistää muihin. Pajusen lista osoitti, miten järjetöntä on päättää ihmisten jatkuvasti tarvitsemista palveluista kuuntelematta heidän kokemuksiaan.

– Monipuoliset lähipalvelut ovat vasemmiston lääke helsinkiläisten hyvinvoinnin parantamiseen, sanoo kaupunginvaltuutettu ja puoluesihteeri Sirpa Puhakka.

– Terveysasema ja päiväkoti, peruskoulu, kirjasto, nuorisotalo ja vanhusten palvelutalo yhdistävät käyttäjiään ja lähialueensa asukkaita..

Kaupunginvaltuutettu Silvia Modig muistuttaa, että lähipalvelut ovat luonteva pohja myös asukkaiden osallistumiselle yhteisten palvelujen kehittämiseen.


– Lähellä asuvien yhteisvastuu peruspalveluista on erityisen tärkeää lapsiperheille ja vanhuksille. Muutkin monia palveluja tarvitsevat hyötyvät siitä, että asukkaat tuntevat oman alueensa palvelut ja osallistuvat poliittiseen keskusteluun niiden tulevaisuudesta. Kaupunginosavaltuustot olisivat hyvä väline, jolla asukkaat pääsisivät huolehtimaan lähipalveluistaan.

Sirpa Puhakka toteaa, että työntekijöiden määrässä säästäminen lasten päivähoidossa, terveysasemilla tai palveluasumisessa tuottaa huonoa laatua ja pitää yllä hoitojonoja. Arkielämä vaikeutuu ja seuraavassa vaiheessa ongelmien hoitaminen on jo paljon kalliimpaa. Tämän ymmärtää jokainen.

– Kaupungin on noudatettava valtakunnallisia suosituksia lasten päivähoidon ja peruskoulun ryhmäkoosta. Myös vanhusten hoitajia on lisättävä suositusten mukaisesti.

– Vasemmistoliiton valtuustoryhmä tavoittelee sellaista helsinkiläisten yhteistyötä, jonka tuella kaupunginvaltuuston enemmistö päättää asettaa hyvät lähipalvelut ensimmäisiksi kaupungin budjetissa, sanoo puolestaan ryhmän varapuheenjohtaja Kati Peltola.

Asukkaiden yhteistyö edellyttää aktiivisuutta sekä vaaleissa että vaalikausien aikana. Porvarien äänestäminen eduskuntavaaleissa merkitsee nykyistäkin suurempaa asukkaiden eriarvoisuutta. Äänestämättä jättäminenkin tulkitaan luvaksi kunnallisten palvelujen heikentämiseen.

Teksti: Kati Peltola

Teksti on julkaistu Helsingin Vasemmiston Vasen-lehdessä, lehti luettavissa myös verkossa, lisätietoja Helsingin Vasemmiston sivuilla.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram