21.10.2021 | Silvia Modig Hyvinvointi

Globaali rokotesolidaarisuus on kaikkien etu

 

Yli 70 prosenttia EU:n aikuisväestöstä on saanut kaksi koronarokoteannosta. Euroopan rokotetahti on samaan aikaan hidastunut. Nyt vaarana on, että osa rokotteista jää Euroopassa kokonaan käyttämättä, koska ne säilyvät vain tietyn ajan.

Samaan aikaan monissa köyhemmissä maissa rokotteista on huutava pula. Koronan hoitoon on syntynyt kahdet markkinat, joissa varakkaat ja köyhemmät maat ovat eri asemassa, ja tämä on hälyttävää.

Maailmalla on annettu yli kuusi miljardia koronarokoteannosta, mutta vain 2,8 prosenttia matalan tulotason maiden ihmisistä on saanut edes yhden annoksen. Kuilu rikkaiden ja köyhempien maiden välillä on järkyttävä. Tämä jakaa meidät globaalisti kahden kerroksen väeksi. Maailman terveysjärjestö WHO on huomauttanut asiasta viimeksi lokakuun alussa.

Rokotetahdissa on eroja myös EU:n sisällä. Suomessa yli 67 prosenttia koko väestöstä on saanut kaksi rokoteannosta. Bulgariassa vastaava luku on 20 prosenttia, kertoo rokotekattavuutta mittaava Our World in Data -julkaisu.

WHO on asettanut maailmanlaajuiseksi tavoitteeksi, että 70 prosenttia kaikkien maiden väestöstä on rokotettu vuoden 2022 puoliväliin mennessä. Tämä vaatii vähintään 11 miljardia rokoteannosta.

Maailmanlaajuinen rokotetuotantotahti riittäisi tähän tavoitteeseen, mutta tavoite saavutetaan vain, jos rokoteannokset jaetaan tasapuolisesti. Tällä hetkellä rikkaat maat antavat kansalaisilleen jo kolmansia rokoteannoksia.

EU on luvannut lahjoittaa 250 miljoonaa rokoteannosta kehittyviin maihin ennen vuodenvaihdetta, ja toiset 200 miljoonaa ensi vuoden puoliväliin mennessä. Tämä ei yksinkertaisesti riitä.

Kehittyvissä maissa on pulaa rokotteista myös sen takia, että rokotevalmistajat ovat olleet vastahakoisia tehostamaan maailmanlaajuista rokotetuotantoa, esimerkiksi jakamalla rokoteteknologiaa.

Se että pystymme takaamaan rokotukset kaikkialla maailmassa, on kaikkien etu. Niin kauan kuin virus pääsee leviämään rajoittamattomasti, kasvaa riski uusille varianteille. Globaali kansanterveydellinen kriisi vaatii globaalia ratkaisua.

Kuva: Euroopan parlamentti

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram