15.03.2017 | Silvia Modig Hyvinvointi

Ei laajaa metsästysoikeutta Hossaan

 

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kansallispuisto perustetaan Hossaan. Eduskunnan täytyy vielä hyväksyä laki, ennen kuin kansallispuisto aukeaa kesäkuussa. Asia on parhaillaan ympäristövaliokunnan käsittelyssä.

On hienoa kerrankin kannattaa hallituksen esitystä täydestä sydämestä! Vierailimme Hossassa viime vuonna ympäristövaliokunnan kanssa ja Hossan luonto on pysäyttävän kaunista. Hossa olikin oma suosikkini juhlavuoden kansallispuistoksi. Kainuun luonto on aivan ainutlaatuista, ja ansaitsee upean kansallispuiston. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden kestäviin työpaikkoihin matkailualalle.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta esittää, että Hossan kansallispuistossa sallittaisiin metsästys myös ulkopaikkakuntalaisille. Tämä olisi vastoin kansallispuistojen normaalia käytäntöä, ja heikentäisi merkittävästi puistossa viihtymistä ja virkistymistä. Maa- ja metsätalousvaliokunta ei ollut asiasta yksimielinen, vaan vasemmistoliitto, vihreät ja demarit olivat alkuperäisen hallituksen esityksen kannalla.

Suomessa on erilaisia luonnonsuojelualueita. Luonnonpuistojen pääasiallinen tehtävä on luonnon monimuotoisuuden suojelu ja tieteellisen tutkimuksen tukeminen. Ne ovat pääsääntöisesti yleisöltä suljettuja, ja metsästys on kielletty. Kansallispuistot taas ovat luontoarvojen ohella tarkoitettu ihmisten virkistykseen. Kansallispuistoissa on merkittyjä kulkureittejä, jotta mahdollisimman moni voisi nauttia kauniista luonnostamme. Metsästyskysymys ratkaistaan tapauskohtaisesti kansallispuistoa perustettaessa.

Hossan kohdalla tulee noudattaa pohjoisessa yleistä käytäntöä sallia metsästys paikallisille. Metsästysoikeuden laajentaminen ei ole perusteltua. Laajaa metsästystä puolustetaan sillä, että tulevasta kansallispuistosta löytyy pienriistaa, mitä ei ihmistoiminnan vuoksi enää muualla ole. Tähän oikeampi ratkaisu on säilyttää Kainuun erämaat koskemattomina, ei laajentaa metsästystä kansallispuistossa.

Olen todella iloinen, että saan olla mukana perustamassa kansallispuistoa Hossaan. Tehdään siitä yhdessä juhlavuoden kohokohta!

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram