07.02.2014 | Silvia Modig Hyvinvointi

Kenen oikeuksista puhutaan tekijänoikeuksissa?

 


Aloite tekijänoikeuslain uudistuksesta on tervetullut. Kuitenkaan en voi allekirjoittaa aloitetta kokonaisuutena, vaikka se nostaa esiin monta lain epäkohtaa. Osa aloitteen esityksistä heikentää mahdollisuuksia torjua piratismia eivätkä ole tekijän edun mukaisia.

Tekijänoikeuslainsäädännön tulee taata tekijälle oikeus teokseensa ja oikeus saada tästä kohtuullinen korvaus. Useimmille luovalla alalla työskenteleville tekijänoikeudet muodostavat olennaisen osan toimeentulosta. Digitaalisen maailman murros on kuitenkin nopealla tahdilla muuttanut toimintakenttää ja tekijänoikeuslaki tarvitsee uudistamista.

On myös niin, että kansalaisten parissa jotkut piratismin vastaiset toimenpiteet ja korvausvelvollisuudet ovat tuntuneet kohtuuttomilta. Tekijänoikeuskeskusteluissa lataaminen ja jakaminen menevät usein sekaisin. Lataamisessa puhutaan yleensä yksittäisten teosten lataamisesta yksityiskäyttöön. Jakaminen taas tarkoittaa muun muassa vertaisverkkoja, joiden kautta jaetaan isoja määriä sisältöä.

Meillä on selkeä tarve kansalaisaloitteen laukaisemalle keskustelulle, joka parhaassa tapauksessa avaa tekijänoikeuksien monimutkaisuutta. Keskeistä on, etteivät tuottajat ja kuluttajat joudu keskustelussa vastakkain. Kulttuurin tekijät ja käyttäjät lähentyvät väistämättä toisiaan digitalisoituvassa maailmassa ja on löydettävä uusia muotoja kulttuurin levittämiselle ja kuluttamiselle.

Näen tärkeinä esimerkiksi keskustelut kohtuullisesta korvauksesta sekä teosten opetus- ja tutkimuskäyttö. Mediataitojen opettaminen sekä korvaukseton tutkimuskäyttö, mikäli siitä ei koidu tekijälle taloudellista haittaa, ovat tarpeellisia tänä päivänä.

Ministeriössä on aloitettu lain valmistelu joka puuttuu osaan kansalaisaloitteessakin esitettyihin epäkohtiin. Kansalaisaloitteen eduskuntakäsittely ja siitä seuraava keskustelu tukee ministeriön lainvalmistelua.

Toivon että asian tulevassa käsittelyssä voimme avoimesti tarkastella mitkä esityksen kohdista ovat oikeasti tarpeen ja hyviä. Meidän tulee varmistaa, että tekijöiden oikeudet toteutuvat, mutta samalla meidän on katsottava avoimesti tulevaisuuteen.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram