29.06.2022 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Vapaa ja turvallinen abortti on ihmisoikeus

 

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös kumota yleinen aborttioikeus on käsittämätön askel taaksepäin. Vapaa ja turvallinen abortti on ihmisoikeus.

Miten voi olla, että menemme ajassa taaksepäin? Sanotaan se vielä kerran: Jokaisella on oikeus päättää omasta kehostaan, myös naisilla.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös kumota yleinen aborttioikeus on käsittämätön askel taaksepäin. Vapaa ja turvallinen abortti on ihmisoikeus.

Dominoefekti on jo alkanut. Päätöksen seurauksena osavaltio toisensa perään on ilmoittanut kieltävänsä abortit. Käytännössä abortit tullaan lähiaikoina kieltämään puolessa Yhdysvaltoja, joko kokonaan tai melkein kokonaan. Näissä osavaltioissa asuu puolet maan naisista.

Aborttioikeuden kieltäminen vaarantaa naisten hengen ja terveyden. Kovimmin lakimuutokset vaikuttavat köyhimpiin naisiin, joilla ei ole varaa matkustaa osavaltioiden rajojen yli terveydenhuollon perässä.

Moni Yhdysvalloissa pelkää, että aborttipäätös on vasta alkusoittoa. Moni muukin oikeus saattaa nyt olla vaarassa konservatiivisen korkeimman oikeuden käsissä. Korkeimman oikeuden tuomari Clarence Thomas vihjasi päätöksessään, että mm. oikeus ehkäisyyn ja samaa sukupuolta olevien avioliittoon voidaan pian ottaa tarkasteluun.

Kaikella tällä on vaikutuksensa myös Eurooppaan. Yhdysvalloista rahoitetaan abortin vastaista liikehdintää Euroopassa.

Aborttipäätös voi olla vasta alkusoittoa. Moni muukin oikeus saattaa nyt olla vaarassa konservatiivisen korkeimman oikeuden käsissä.

Äärioikeistoa, konservatiiveja ja uskonnollisia tahoja yhdistävän anti-gender-liikkeen lobbaus on täälläkin kiihtynyt, ja se tuntuu myös tuottavan tuloksia.

Puola kielsi viime vuonna naisilta oikeuden aborttiin lähes kaikissa tapauksissa.

European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights -foorumin tutkimuksen mukaan anti-gender-liike on käyttänyt Euroopassa kymmenessä vuodessa yli 600 miljoonaa euroa kampanjoidakseen naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksia vastaan.

Liikehdintä on saanut taloudellista tukea Yhdysvaltojen lisäksi mm. Venäjältä.

Naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksia vastaan kampanjoivat lobbarit ovat entistä räikeämmin esillä täällä Brysselissäkin.

Nämä voimat pyrkivät ihmisoikeuksien heikentämiseen, ja se on erittäin vakava asia. Vähemmistöjen oikeuksia vastaan hyökkääminen on silmänkääntötemppu, jolla tavoitellaan valtaa.

Aborttilakien on perustuttava raskaana olevan itsemääräämisoikeuteen. Maailmalla on lukuisia esimerkkejä siitä, että aborttien kieltäminen ei lopeta niitä. Se vain tekee niistä vaarallisia ja turvattomia.

Abortteja ei vähennetä aborttioikeutta rajaamalla, vaan ehkäisyn saatavuutta parantamalla ja seksuaalioikeuksia edistämällä.

Seksuaalioikeudet ja naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Jos kavennetaan yhden ryhmän ihmisoikeuksia, kavennetaan jokaisen ihmisoikeuksia.

Vapaa ja turvallinen abortti on ihmisoikeus.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram