10.12.2021 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Ihmisoikeudet eivät ole aate tai ideologia

 

Ihmisoikeudet eivät ole aate tai ideologia. Ne ovat oikeuksia, jotka kuuluvat meille kaikille. Jos sorretaan yhden ryhmän ihmisoikeuksia, sorretaan kaikkien ihmisoikeuksia.

Olen meppinä törmännyt EU:ssa vähän väliä aika käsittämättömään puheeseen ihmisoikeuksista. Äärioikeistolaiset mepit puhuvat EU-parlamentin täysistunnossa kuin ihmisoikeudet olisivat uhka. Naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksia vastaan kampanjoivat lobbarit ovat entistä räikeämmin esillä Brysselissä.

Näitä kylmääviä äänenpainoja kuullaan nyt kaikkialla Euroopassa, myös meillä Suomessa.

EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan ympärillä käytävä keskustelu on tästä esimerkki. Se on ottanut uusia kierroksia. On puhuttu muureista, rajojen sulkemisesta ja pakkokäännytyksistä sen sijaan, että puhuttaisiin sellaisesta EU:n yhteisestä turvapaikkapolitiikasta, jossa ihmisoikeuksia kunnioitetaan.

Sateenkaarioikeudet ja naisten oikeudet ovat toinen esimerkki. Kesällä Unkari sääti lain, joka kieltää sateenkaarivähemmistöistä opettamisen alaikäisille. Laki muistuttaa Venäjän vastaavaa homopropagandalakia. Puolassa astui vuoden alussa voimaan uusi aborttilaki, joka kieltää abortin lähes kokonaan.

Voimat, jotka eri puolilla Eurooppaa vastustavat vähemmistöjen oikeuksia, maalaavat ihmisoikeudet aatteeksi tai ideologiaksi, jolla yritetään murentaa yhteiskuntajärjestystä. Tämä kampanjointi on tietoista, sen takana liikkuu rahaa ja se tuntuu myös tuottavan tuloksia. Se on silmänkääntötemppu, jolla tavoitellaan valtaa.

Esimerkiksi äärioikeistoa, konservatiiveja ja uskonnollisia tahoja yhdistävän anti-gender-liikkeen lobbaus on EU:ssa kiihtynyt. European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights -foorumin tuoreen tutkimuksen mukaan liike on käyttänyt Euroopassa kymmenessä vuodessa yli 600 miljoonaa euroa kampanjoidakseen naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksia vastaan.

EU:n on suhtauduttava erittäin vakavasti tähän kehitykseen.

Ihmisoikeudet eivät ole aate tai ideologia. Ne ovat oikeuksia, jotka turvataan kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa. Niiden tehtävänä on myös suojella meitä esimerkiksi autoritaaristen johtajien mielivallalta.

On myös hyvä muistaa, että ihmisoikeudet ovat kokonaisuus. Jos sorretaan yhden ryhmän ihmisoikeuksia, sorretaan kaikkien ihmisoikeuksia, myös sinun ihmisoikeuksiasi.

Siksi meidän on jaksettava tehdä työtä niiden puolesta joka päivä.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram