14.06.2022 | Silvia Modig Ilmasto

Päästökaupan uudistamisesta tuli hetkessä menetetty mahdollisuus

 

Ympäristövaliokunta hylkäsi tänään mahdollisuuden palauttaa kunnianhimo isoon ilmastokokonaisuuteen, jossa uudistetaan EU:n päästökauppaa.

Esimerkki oikeiston ilmastopolitiikasta EU-parlamentissa: Ympäristövaliokunta hylkäsi tänään mahdollisuuden palauttaa kunnianhimo isoon ilmastokokonaisuuteen, jossa uudistetaan EU:n päästökauppaa.

EU-parlamentti hylkäsi päästökauppaa koskevan kokonaisuuden viime viikolla täysistunnossa, koska se ei ollut riittävän kunnianhimoinen – lähinnä oikeiston ja keskustan äänin tehtyjen heikennysten vuoksi. Asia palautettiin ympäristövaliokunnan käsittelyyn.

Nyt ympäristövaliokunta lähettää oikeiston esityksestä täysistuntoon täsmälleen saman kannan, joka siellä on jo kerran hylätty. Tämä sen sijaan, että olisimme kunnioittaneet täysistunnon viestiä ja palanneet neuvottelupöytään hakemaan parempaa kompromissia ilmaston kannalta.

Tämä on valtava menetetty mahdollisuus.

On valitettava fakta, että EU:n ilmastopolitiikka ei ole vielä linjassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa. On totta, että EU tekee enemmän kuin koskaan ilmaston puolesta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että teemme tarpeeksi. Karu totuus on, että olemme aloittaneet myöhässä ja nyt kiire on kova.

Ilmaston näkökulmasta päästökauppaa koskevaan esitykseen olisi ehdottomasti tarvittu lisää kunnianhimoa. Koko EU:n ilmastolakipaketin lähtökohtainen tavoite on pielessä. -55 prosentin nettopäästövähennystavoite vuodelle 2030 ei ole tieteen valossa riittävä.

Ilmastotoimien jarruttamista perustellaan sillä, että niin suojellaan tavallisia ihmisiä. Tosiasiassa jarruttamisella vain kasvatetaan tavallisten ihmisten ilmastotaakkaa. 

Päästökaupan uudistuksesta äänestetään nyt uudestaan ensi viikon täysistunnossa. Tulemme pöytäämään siihen muutosesityksiä, joilla kunnianhimo voidaan palauttaa, jos enemmistö niin haluaa.

Ilmastotoimien jarruttamista perustellaan usein sillä, että niin voidaan suojella tavallisia ihmisiä muutokselta. Tosiasiallisesti jarruttamisella vain kasvatetaan tavallisten ihmisten laskua ja ilmastotaakkaa. Mitä pidempään viivyttelemme, sitä kalliimpaa ja vaikeampaa muutoksesta tulee.

Nyt tehtyjä riittämättömiä ilmastopäätöksiä joudutaan hyvin pian korjaamaan, sillä ilmastonmuutos etenee, halusimme sitä tai emme. Tämä luo epävarmuutta elinkeinoelämään ja vaaran hukkainvestoinneista, kun sääntely-ympäristö ei ole ennakoitava.

Onneksi tältä päivältä on myös positiivisia uutisia: ympäristövaliokunta ja talousvaliokunta vastustavat komission päätöntä esitystä, jonka mukaan maakaasu on vihreä sijoituskohde.

Pitäisi olla itsestään selvää, ettei maakaasun kaltaista fossiilista energiaa voida määritellä vihreäksi. Eikä asettaa samalle viivalle vaikkapa aurinkoenergian kanssa.

Varsinkaan tilanteessa, jossa hukkainvestointien sijaan tarvitsemme historialliset investoinnit vihreää siirtymää varten.

Näin komissio kuitenkin esittää. Toivottavasti koko parlamentti vastustaa esitystä lopullisessa äänestyksessä heinäkuun täysistunnossa.

Voitto se on pienikin välivoitto!

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram