08.06.2022 | Silvia Modig Ilmasto

Päästökaupan uudistus kaatui hyvästä syystä

 

EU-parlamentin piti äänestää isosta ilmastokokonaisuudesta, jossa uudistetaan päästökauppaa. Oikeistoryhmät tekivät siihen niin paljon heikennyksiä, ettei kokonaisuus enää kelvannut parlamentin enemmistölle.

Onhan tämä melkoinen aloitus Fit for 55 -paketin käsittelylle. Euroopan parlamentin oli tarkoitus äänestää tänään EU:n ilmastolakipaketin keskeisistä osista. Äänestys kuitenkin tyssäsi melkein alkuunsa, kun parlamentti hylkäsi kompromissiesityksen EU:n päästökaupan uudistuksesta.

Oikeistoryhmät tekivät päästökauppaa koskevaan mietintöön täysistunnossa niin paljon heikennyksiä ilmaston näkökulmasta, ettei kunnianhimoton kokonaisuus enää kelvannut parlamentin enemmistölle.

EU:n päästökauppajärjestelmän uudistusta koskeva esitys äänestettiin takaisin ympäristövaliokunnan käsiteltäväksi. Sen seurauksena myös hiilirajamekanismi ja sosiaalinen ilmastorahasto palaavat valiokuntaan.

Sen sijaan, että olisimme tänään ottaneet tärkeitä askelia kohti välttämättömiä ilmastotoimia ja Pariisin ilmastosopimusta, oikeisto heikensi kaikkea ympäristövaliokunnassa tekemäämme työtä.

Olen vasemmistoryhmän neuvottelija päästökauppaa koskevissa kokonaisuuksissa.

Sen sijaan, että olisimme ottaneet tärkeitä askelia kohti Pariisin ilmastosopimusta, oikeisto heikensi kaikkea valiokunnassa tekemäämme työtä.

Olen tyytyväinen, ettei ilmaston kannalta riittämätön kompromissi lopulta mennyt läpi. Ongelmakohtia olivat erityisesti kokonaiskunnianhimon puute ja ilmaisjaoista luopumisen liian hidas aikataulu.

Nyt palaamme ympäristövaliokuntaan neuvottelemaan päästökaupasta, ja toivottavasti ulos tulee ilmaston kannalta parempi kokonaisuus, eikä toisin päin. Sen eteen aion ainakin tehdä nyt hartiavoimin töitä.

Parlamentin on pystyttävä tekemään riittävän kunnianhimoinen päätös. Viimeisimpien arvioiden mukaan ylitämme 1,5 asteen lämpenemisen alle kahdeksassa vuodessa.

On käsittämätöntä, ettei oikeistossa vieläkään ymmärretä sitä, ettei ilmastotoimien jarruttaminen ole yhdenkään eurooppalaisen etu, päinvastoin. Mitä pidempään odotamme, sitä rajumpi, kalliimpi ja vaikeampi on edessämme oleva välttämätön muutos. Tekemättä jättämisen kustannukset ovat moninkertaiset, niin inhimillisesti kuin taloudellisesti.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram