05.04.2022 | Silvia Modig Ilmasto

IPCC:n ilmastoraporttien viesti on hälyttävä – tarvitsemme ripeämpiä ilmastotoimia

 

Tarvitsemme yhä ripeämpiä ilmastotoimia. Yksi EU:n ilmastopoliittisista uudistuksista koskee EU:n päästökauppajärjestelmää. Olen vasemmistoryhmän neuvottelijana mukana työstämässä uudistusta.

Ilmasto on ihmisen toiminnan seurauksena muuttunut arvioitua nopeammin, ja nyt ikkuna vaikuttaville teoille on sulkeutumassa. 1,5 asteen lämpötilan nousu ylittyy nykymenolla 10 vuoden sisällä. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kasvavat sen jälkeen rajummin kuin on aiemmin ajateltu. Peruuttamattomia muutoksia on jo tapahtunut.

Näin voisi tiivistää kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n uusimpien raporttien hälyttävän viestin. IPCC:n arviointiraportin kolmas osa julkaistiin maanantaina.

Viesti on selvä: tarvitsemme yhä ripeämpiä ilmastotoimia. Tarvitsemme toimia päästöjen vähentämiseksi ja tarvitsemme toimia ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen on, kunhan ne otetaan kaikki käyttöön.

EU:ssa työstetään tällä hetkellä historiallisen laajaa ilmastolakipakettia, jonka tarkoituksena on tehdä unionista hiilineutraali viimeistään vuonna 2050.

Yksi EU:n ilmastopoliittisista uudistuksista koskee EU:n päästökauppajärjestelmää. Olen vasemmistoryhmän neuvottelijana mukana työstämässä uudistusta.

1,5 astetta ylittyy nykymenolla 10 vuoden sisällä. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kasvavat sen jälkeen rajummin kuin on aiemmin ajateltu.

EU:n päästökauppa tarvitsee uudistusta, sillä nykyisellään se ei ole kannustanut riittäviin päästövähennyksiin. Päästöoikeuksia on ollut jaossa liikaa, niiden hinta on ollut liian matala ja ilmaisjaot ovat heikentäneet järjestelmän vaikuttavuutta.

Ilmaisjaoista luopuminen onkin yksi keskeinen uudistuksen kohde. Ilmaisjaot ovat hidastaneet vihreää siirtymää, näin toteaa mm. Euroopan tilintarkastustuomioistuin raportissaan.

Kun päästöoikeuksia on saanut ilmaiseksi, ei ole ollut riittävää kannustinta tehdä vihreitä investointeja ja kehittää eurooppalaisia hiilineutraaleja innovaatioita.

Ilmaisjakoja on perusteltu hiilivuodon estämisellä. Toisin sanoen sillä, että ehkäistään tuotannon siirtymistä maihin, joissa päästörajoitukset ovat löyhempiä kuin EU:ssa.

Nyt EU esittää hiilivuotojen ehkäisemiseksi rajoilleen hiilitullimekanismia. Tietyille tuotteille, kuten sementille, asetettaisiin EU:n rajalla tulli, jos ne on tuotettu maissa, joissa on heikommat ilmastostandardit.

Tämä ei ole helppo harjoitus. Järjestelmän on toimittava sujuvasti EU:n päästökaupan kanssa päällekkäisyyksien välttämiseksi, ja kokonaisuuden ilmastovaikutusten on oltava riittäviä.

Kaikkia näitä toimia tarvitaan. Kuten IPCC toteaa: keinot ilmastonmuutoksen hillintään ovat olemassa, ja nyt niitä täytyy käyttää.

Lue lisää päästökaupan uudistuksesta täältä.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram