22.03.2017 | Silvia Modig Hyvinvointi

Pormestarivaali

 

”Kuinka moni teistä tietää kuka on kaupunginhallituksen puheenjohtaja?” Näin Paavo Arhinmäki aloitti Vasemmiston vaalitilaisuuden. Hän viittasi tulevien kunnallisvaalien vääristyneeseen mediakeskusteluun pormestarin valinnasta. Kysymys on olennainen siksi, että tuleva pormestari on käytännössä kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Ei siis yksilö, jolla olisi suhteessa muihin erityistä valtaa tehdä omia ratkaisujaan. Ratkaisut tekevät edelleen ne ryhmät joilla on valtuustossa enemmistö.

Kolmen viikon kuluttua on kunnallisvaalit. Minun mielestäni ne ovat ihmisen arjen kannalta tärkeimmät vaalit. Näissä vaaleissa ratkaistaan, millaisten arvojen pohjalta Helsinkiä rakennetaan: paljonko asuminen maksaa, missä on lähin päiväkoti tai liikuntapaikka, paljonko käsiä vanhusten kotihoidossa on tai edistetäänkö yksityisautoilua vai joukkoliikennettä. Kunnallispolitiikassa tehtävät ratkaisut tuntuvat heti ja suoraan meidän jokaisen arjessa.

Nyt koko keskustelu mediassa pyörii sen ympärillä, kenestä tulee pormestari – onko se Anni vai Janne. Moni on sanonut minulle, että perustaa äänestysvalintansa pelkästään pormestarin valintaan ja se on todella huolestuttavaa. Helsingin tulevaisuuteen ei nimittäin vaikuta se, oliko Jannella kahnausta virkavallan kanssa nuorena tai millaisia runoja Anni on kirjoittanut.

Päätimme tällä kaudella uudistaa Helsingin johtamisjärjestelmän, koska nyt käytössä on epäselvä poliittisten virkanimitysten käytäntö, joka ei kunnioita vaalitulosta. Meillä on esimerkiksi virkamiehiä, jotka ovat saaneet paikkansa puoluekirjalla. Tämän vuoksi luotiin uusi järjestelmä, jossa pormestari ja apulaispormestarit ovat avoimen rehellisesti poliittisia paikkoja ja niiden jako kunnioittaa vaalien äänestystulosta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tulevalla pormestarilla olisi suuri valta päättää Helsingin asioista. Se mitä Helsingissä päätetään, tulee edelleen olemaan kiinni siitä, mitkä ovat eri puolueryhmien valtasuhteet valtuustossa: eli mikä porukka ja ajattelu saa taakseen enemmistön. Valtuustossa on 85 valtuutettua, joilla jokaisella on yksi ääni – myös tulevalla pormestarilla.

Uutta johtamisen järjestelmää on kritisoitu ihan syystäkin. Itse yhdyn kritiikkiin niiltä osin, että lautakuntien määrä on liian pieni, eikä kaikille valtuutetuille riitä lautakuntapaikkaa. Tämä kaventaa kansanvaltaa ja lautakuntien asiamäärät paisuvat liian suuriksi. Vasemmistoliitto onkin esittänyt koko ajan useampia lautakuntia. Uudistuksessa on siis puutteensa, mutta seison sen joka tapauksessa sen takana, sillä nykyjärjestelmä on vielä huonompi. Näin ei voi jatkua.

Median nyt rummuttama kahden kauppa pormestarin valinnassa on koko uudistuksemme henkeä vastaan. En tiedä onko se tietoinen valinta vai eikö medialla ole riittävää tietoa uudesta järjestelmästämme? Kummasta sitten onkin kysymys, se on demokratian kannalta tuhoisaa.

Oli poliittinen mielipiteesi mikä tahansa, niin kannustan sinua äänestämään sitä ehdokasta, jolla on mielestäsi paras näkemys Helsingin tarpeista. Älä anna median rakentaman vaihtoehdottoman kaksintaistelun hämärtää valintaasi siitä, mikä Helsingille on parasta.

Ja pohdi hetki tätä: oletko tyytyväinen Helsinkiin sellaisena kuin se on tänään? Jos tällä kaudella suurimmat puolueet ovat olleet Kokoomus ja Vihreät niin mikä muuttuu, jos ne seuraavalla kaudella ovat Vihreät ja Kokoomus?

Tänään valtuusto äänestää siitä, mitä mieltä Helsinki on sote-uudistuksen valinnanvapaudesta. Nykyisen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tatu Rauhamäen (kok) mielipiteellä ei ole merkitystä lopputulokseen, vaan niiden 85 valtuutetun. Aivan kuten ”pormestarivaalin” jälkeenkin.

Muista äänestää-sinä päätät!

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram