31.08.2012 | Silvia Modig Hyvinvointi

Vuokra-asuntoja saadaan jos vain halutaan

 

Kirjoitimme Sampon kanssa Hesarin eiliselle mielipidesivulle asuntopolitiikasta. Mielestämme Helsingin nykyinen asuntopolitiikka on liian passiivista ja Vasemmiston esittämä kaupungin oma rakentamisyksikkö pitäisi perustaa paikkaamaan puuttuvan markkinakilpailun ongelmaa tai tuottamaan asuntoja ilman voittoa.

HS 30.8.2012 Mielipide

Vuokra-asuntoja saataisiin kyllä jos haluttaisiin

Helsingin Sanomat uutisoi 27.8. Helsingin surkeasta vuokra-asuntotilanteesta. Tässä vaiheessa vuotta ei ole kaupungissamme onnistuttu aloittamaan ainuttakaan uutta tuettua vuokra-asuntoa, vaikka valtion tukea on tarjolla. Tilannetta pahentaa se, että myöskään Espoossa ja Vantaalla ei rakenneta. Asuntopula nostaa asuntojen hintaa, koska kysyntää on paljon enemmän kuin tarjontaa. Kun asuntojen keskivuokra on kantakaupungissa 17,40 euroa neliöltä ja edullisimmalla 4-alueella 11,58 euroa neliöltä, voidaan tilanne todeta sietämättömäksi.

Asuntotuotantomarkkinat ovat vääristyneet. Asuntotuotantoa vaikeuttaa muutaman suuren rakennusliikkeen joukko, jotka pystyvät keinotekoisesti nostamaan hintoja kasvattaakseen omaa voittomarginaaliaan Kilpailuviraston selvityksen mukaan myös rakennustarvikkeiden kauppa on muutaman yrityksen hallinnassa, mikä ehkäisee kilpailijoiden pääsyä markkinoille.

Johtavat rakennusliikkeet eivät yksinkertaisesti suostu rakentamaan asuntoja muuta kuin saadessaan niistä huippuhinnan. Helsingille aiheutuu tästä ongelmia jatkuvasti. Niinpä meillä on välillä alalla työtöntä työvoimaa yllin kyllin eikä vuokra-asuntoja saada, vaikka asuntojen tarve on huutava, valmiiksi kaavoitettuja tontteja on olemassa ja valtioltakin saisi vielä tukea. Laskun maksavat kohtuuttomina hintoina kaikki. Myös velattoman asunnon omistaville vaihtaminen suurempaan asuntoon tulee kalliimmaksi.

Todellinen syy ei ole pieni kaava-varanto, vaikka kaavoitusprosessiakin tulisi pystyä nopeuttamaan. Varsinaiseen ongelmaan on olemassa ratkaisu, jota Vasemmistoliitto on Helsingissä vuosittain esittänyt. Muut puolueet suostuivat vasta äskettäin selvittämään, kannattaisiko kaupungin perustaa oma rakentamisyksikkö. Se voisi tuottaa asuntoja ilman voittoa huomattavasti edullisemmin kuin suuret rakennusliikkeet. Lisäksi sen työltä pystyttäisiin edellyttämään, ettei pimeää ja ammattitaidotonta halpatyövoimaa käytetä. Nykyään tulee hyvin kalliiksi, jos uusi talo on remontoitava saman tien tai väärin tehty remontti uusittava. Jos kaupungin yksikkö ei pystyisi tekemään asuntoja yksityisiä edullisemmin ja paremmin, yksityiset rakennuttajat tietenkin voittaisivat kilpailutukset. Sekin johtaisi kuitenkin edullisempiin asuntoihin.

Toiseksi rakennusurakoita on kilpailutettava nykyistä pienempinä kokonaisuuksina, jotta pienemmät rakennusyritykset voivat osallistua niihin. Kaupungin on myös tuettava omatoimisia itselleen rakentavia ryhmärakentajia. Näin alalle syntyisi aitoa kilpailua, jossa suurten hintojen kiskonta ei enää onnistuisi. Suurempien tontinluovutusten ehdoksi voi panna sen, että sama rakennuttaja todella toteuttaa myös vuokra-asuntoja.

Vasemmisto haluaa tuoda markkinoille kilpailua. Vapaan markkinatalouden nimeen vannovat pelaavat usein suuryritysten pussiin todellisen ja kaupunkilaisia hyödyttävän kilpailun sekä pienempien toimijoiden kustannuksella.

Toivomme, että syksyllä valittavassa uudessa kaupunginvaltuustossa suhtaudutaan nykyistä ennakkoluulottomammin erilaisiin tapoihin tuottaa asuntoja. Vetoamme muihin puolueisiin, että viime keväänä vihdoin läpi saamamme päätös oman rakentamisyksikön selvittämisestä johtaisi myös toimiin nykyisen katastrofaalisen tilanteen korjaamiseksi joka on täysin kestämätön.

Silvia Modig (vas.)
kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen

Sampo Villanen (vas.)
kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsen

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram