17.06.2021 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Unkarin uusi homopropagandalaki loukkaa jokaisen ihmisoikeuksia

 

16-vuotias Silvia Modig osoittamassa mieltä sateenkaariväen oikeuksien puolesta. Kuva Setan arkistosta.

Unkari on säätänyt lain, joka kieltää sateenkaarivähemmistöistä opettamisen alaikäisille. Lain mukaan homoseksuaalisuutta tai esimerkiksi sukupuolenkorjausta koskevaa sisältöä ei saa asettaa alaikäisten saataville.

Laki muistuttaa Venäjän vastaavaa homopropagandalakia, joka kieltää kaiken homoseksuaalisuuteen ”yllyttämisen”. Kuten Venäjällä, avoimeksi jää, mikä on homoseksuaalisuutta edistävää propagandaa.

Tämä antaa viranomaisille vapaat kädet tulkita tilanteita, joten uutta lakia voidaan käyttää mielivaltaisesti ihmisiä vastaan. Propagandaksi voidaan tulkita vaikka sateenkaarilippu tai elokuva jossa on sateenkaariulottuvuus. Tai suukko rakkaan poskelle.

Erityisen vastenmielistä Unkarin laissa on se, että se yhdistää homoseksuaalisuuden ja pedofilian. Lakia perustellaan lasten oikeuksien suojelemisella.

Unkarin laki on osa laajempaa maailmanlaajuista liikettä, jossa sateenkaarihenkilöiden ihmisoikeudet pyritään vääristämään ideologiseksi kysymykseksi.

Olemme Suomessa ottaneet monia edistysaskelia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa lainsäädännön tasolla. Mutta emme mekään ole vapaita tästä ihmisoikeuksia kaventavasta retoriikasta.

Myös meillä näkyvät poliittiset vaikuttajat, Päivi Räsänen etunenässä, ovat puhuneet täsmälleen samoin sanoin kuin esimerkiksi Unkarin itsevaltainen johtaja Viktor Orbán.

Tässä retoriikassa sateenkaarivähemmistöjen oikeuksista puhutaan, kuin ne olisivat ideologia tai poliittinen liike, joka uhkaa yhteiskuntajärjestystä. Näin ei ole. Kyse on ainoastaan kaikille kuuluvien, jakamattomien ihmisoikeuksien takaamisesta.

EU-komissio on varoittanut, että Unkarille voi tulla taloudellisia sanktioita uuden lain myötä. Viime vuonna EU veti rahoitustaan pois puolalaiskaupungeilta, jotka olivat julistautuneet ”vapaiksi HLBTIQ-ideologiasta”. Komissio aikoo myös arvioida, noudattaako Unkarin laki EU:n lainsäädäntöä ja periaatteita.

On tärkeää muistaa, että ihmisoikeudet ovat yksi iso kokonaisuus. Kun poljetaan yhden ryhmän ihmisoikeuksia, poljetaan ihmisoikeuksia, eli myös sinun ihmisoikeuksiasi. Kyse ei ole vain homojen oikeuksista, vaan jokaisen ihmisen oikeudesta elää vapaana ilman pelkoa syrjinnästä tai vihasta.

Tässä kuvassa olen 16-vuotias ja ensimmäistä kertaa osoittamassa mieltäni sateenkaariväen oikeuksien puolesta. Siihen aikaan ei ollut Pride-kulkueita. Me homot olimme kovin yksin puolustaessamme oikeuksiamme.

Kyltissäni lukee ”En ole hetero”. Muistan, kuinka minua jännitti, jopa pelotti. Tämä teinien pieni mielenosoitus olisi Unkarin uuden lain nojalla rikos, ja antaisi viranomaisille oikeuden asettaa meidät mielenosoittajat rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Jos minua tuolloin pelotti, en voi kuvitella, mitä Unkarin vähemmistöt tänään kokevat.

Muutos lähtee meistä jokaisesta. Vähemmistöjen oikeuksia ei voida parantaa vain vähemmistön äänellä, siihen tarvitaan enemmistön tuki. Kuten Martin Luther Kingin kuuluisa lause sanoo: pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram