Olimme valinneet aikamoisen päivän tasa-arvoisen avioliittolain tiedotustilaisuudelle. Samana päivänä julkaistiin selvitys uudesta kuntakartasta sekä varuskuntien lakkauttamissuunnitelmat.
Onneksi joukko tiedotusvälineitä kuitenkin saapui paikalle seuraamaan, kun Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb puolestamme jätti lakialoitteen eduskunnan kansliaan. Kokeneemmat edustajat sanoivat, että on hyvin harvinaista että ministerit allekirjoittavat yksittäisiä laki-aloitteita, joten olemme optimistisia että saamme aloitteen täysistunnon käsiteltäväksi. Ainoastaan siten demokratia toteutuu ja saamme tietää, äänestääkö enemmistö edustajista lakimme puolesta vai ei. Yllättävää ei liene, että allekirjoituksia tuli vähemmän (76 kpl) kuin myönteisiä vastauksia vaalien alla vaalikoneissa. Erityinen hatunnosto Antti Kaikkoselle (kesk), joka ainoana puolueestaan allekirjoitti aloitteemme. Vasemmistoliiton kaikki 14 kansanedustajaa allekirjoittivat.
Kuntakarttaa taas ei voi tällaisenaan allekirjoittaa. Kyse on pohjaesityksestä, joka nyt lähtee kuntakierrokselle. Tämä onkin hankkeen tärkein osa. Suurin ymmärrys ja tieto palveluiden tarpeista, haasteista ja luonnollisista suunnista mahdolliselle laajentumiselle löytyy kunnista. Kuntien tulee nyt ottaa aktiivisesti myös kuntalaiset mukaan keskusteluun.
Helsingin osalta esitetään kuntaliitosta Vantaan, Espoon, Kauniasten ja Sipoon kanssa. Maankäytön ja liikenteen kannalta esitys on kannatettava, mutta lähidemokratian kannalta erittäin huolestuttava. Arvostamani kollega kaupunkisuunnittelulautakunnasta kiteytti ajatuksen niin hyvin, että lainaan suoraan Osmo Soininvaaran blogia:
Olen aikaisemminkin sanonut, että tällä seudulla pitäisi turvautua kaksiportaiseen malliin, jossa veronkanto, terveydenhuolto, joukkoliikenne ja yleiskaavoitus ja vastaavat isot ovat aluekunnan vastuulla ja peruskunnat huolehtivat päivähoidosta, detaljikaavoituksesta, peruskoulusta, katujen kunnossapidosta, urheilukentistä ja muusta paikallisesta. Tämä johtaisi huomattavasti parempaa lopputulokseen, mutta ajatuksella ei ole muiden puolueiden keskuudessa kannatusta.
Ainakin minulta Oden ajatus saa kannatusta. Samansuuntaisesti olemme Vasemmistoliiton ryhmässä ja Helsingin piirijärjestössä pohtineet ja nähneet kaksiportaisen seutuhallinnon hyvänä mahdollisuutena. Myös Vantaan kaupunginvaltuutettu Jussi Saramo on kirjoittanut asiasta hyvin.
Päivän kolmanteen suureen uutiseen, varuskuntaehdotukseen en ole vielä kerennyt hyvin perehtyä, mutta ihmettelen, miksei lakkautettavien varuskuntien joukossa ole Santahaminaa. Helsingin kaupungilla on käsiteltävänään valtuuston enemmistön allekirjoittama aloite, jossa esitetään varuskunnasta luopumista ja alueen ottamista asumiskäyttöön. Kun varuskunnista luopuminen on muille raskaampaa kuin Helsingille, olisi parempi luopua Santiksesta. Puolueemme varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen Hämeestä lähetti myös tänään lehteen kirjoituksen, jossa liputti sen puolesta, että Santahaminan toimintoja siirrettäisiin Lahden Hennalan varuskuntaan eikä päinvastoin.
edit. nyt on tosiaan otsikossakin keskiviikko eikä tiistai. Supertiistai kuulosti paremmalta!