20.02.2014 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Suomi on valmis sanomaan tahdon

 

Kansanedustajat saavat jatkuvasti kirjeitä ja kansalaispalautetta. Monet kirjoituksista kertovat minulle, että olen luonnoton, väärä ja sairas. Että minunlaiseni ihmiset voitaisiin parantaa jos vain haluaisimme, että rakkauden kohteemme tekee meistä syntisiä.

Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on tänään eduskunnassa lähetekeskustelussa. Salissa tulemme varmasti kuulemaan monia puheenvuoroja, jotka yhtyvät saamaani kansalaispalautteeseen. Tullaan puhumaan lapsien oikeuksista, raamatusta, kulttuuriperinnöstä, Jeesuksesta ja niin eteenpäin. Argumentteja on pyörinyt julkisessa keskustelussa niin paljon, että niistä on päivän istuntoa varten tehty jopa bingo-pohjia.

(kuva: Ville-Veikko Mastomäki)

Kaikesta tästä puheesta huolimatta, olen sitä mieltä, että Suomi on valmis ottamaan seuraavan askeleen kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Olemme ainoa pohjoismaa, jossa samaa sukupuolta olevilla pareilla ei vielä ole oikeutta avioliittoon. Taloustutkimuksen tekemien kyselyiden mukaan 58 prosenttia suomalaisista kannattavat tasa-arvoista avioliittolakia ja 51 prosenttia samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeutta. Kansalaisaloitteen on allekirjoittanut 166 851 henkilöä.

Avioliittolain luopuessa sukupuolisidonnaisuudesta, parantuvat muidenkin kuin seksuaalivähemmistöjen oikeudet. Sukupuoli-identiteetin ja biologisen sukupuolen ei tule olla ensisijainen arvioinnin kohde, kun kyseessä on oikeus yhteiskunnan legimitoimaan rakkautteen ja vanhemmuuteen.

Uskon, että tämän päivän lähetekeskustelun jälkeen aloite lähetetään lakivaliokuntaan käsittelyyn. Toivon valiokunnalta asiallista suhtautumista aloitteeseen ja että asiasta järjestettäisiin avoimia asiantuntijakuulemisia, kuten tehtiin turkistarhausaloiteen käsittelyssä. Kansanedustajien tulee päästä äänestämään aloitteesta ja kaikkien on otettava vastuu omasta äänestyskäyttäytymisestään.

Suomi oli tasa-arvon eturintamassa antaessaan naisille äänestysoikeuden vuonna 1906. Nyt on aika näyttää, että pidämme ihmisoikeuksien puolia vielä 2014 ja olemme valmiita antamaan kaikkien sanoa tahdon.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram