27.11.2023 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Suomi ei saa tinkiä ihmisoikeuksista itärajalla

 

Suomi ei saa tinkiä ihmisoikeuksista itärajalla -videon kuvakaappaus Youtubesta. Tekstissä lukee:

Suomi ei saa tinkiä ihmisoikeuksista itärajalla. Jos alamme tinkiä niistä ja kansainvälisten sopimusten noudattamisesta, syötämme suoraan Venäjän lapaan.

Nyt tarvitaan malttia ja harkintaa. Meitä tietoisesti provosoidaan, mutta Suomen ei missään nimessä pidä taipua tähän.

Puhuin tilanteesta täysistuntoviikolla Strasbourgissa. On aivan selviä viitteitä siitä, että viime päiväisissä tapahtumissa on kyse Venäjän harjoittamasta hybridivaikuttamisesta Suomea kohtaan. Venäjä pyrkii lietsomaan suomalaisissa paniikkia ja pelkoa, ja siten horjuttamaan kansallista turvallisuuden tunnetta.

Suomen tulee reagoida ja huolehtia oman rajansa turvallisuudesta. Samalla meidän on kuitenkin pidettävä kiinni kansainvälisoikeudellisista ihmisoikeusvelvoitteista: Venäjän valtiollinen vaikuttaminen ei poista sitä tosiasiaa, että rajan yli tulevilla ihmisillä voi olla todellinen tarve suojelulle. Ketään ei voi jättää raja-asemille paleltumaan.

Kaikkien on nyt hyvä muistaa, että meidän järjestelmämme ei ole ajautumassa kriisiin. Suomen maahanmuuttoviranomaiset ovat varautuneet tällaisiin tilanteisiin.

On todella vastuutonta, että korkeassa asemassa olevat päättäjät ovat lähteneet mukaan paniikin lietsontaan ja heitelleet ilmoille ehdotuksia, että Suomen tulisi luopua kansainvälisten sopimusten noudattamisesta.

Tarvitsemme sen sijaan asenneilmapiirin, jossa maahantulijoita ei lähtökohtaisesti pidetä uhkana. Paras keino torjua tällaisen hybridiaseen käyttöä on yhteinen, ihmisoikeusperustainen maahanmuuttopolitiikka, johon kuuluu laillisia ja turvallisia reittejä Eurooppaan.

Venäjän viranomaiset edesauttavat ihmisiä rajalle juuri siksi, että turvaa hakevat ihmiset ovat poliittinen ongelma eurooppalaisille hallituksille – myös Suomen hallitukselle.

Suomi on sitoutunut kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, EU-oikeuteen ja sääntöperustaisen monenkeskisen järjestelmän kunnioittamiseen. On myös Suomen turvallisuuden kannalta olennaista, että kunnioitamme sääntöperustaista järjestelmää ja noudatamme näitä sopimuksia.

Mikäli lipeämme tästä, annamme Venäjälle juuri sen reaktion, jota se haluaa. Siksi Suomi ei saa tinkiä ihmisoikeuksista itärajalla.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram