15.10.2014 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Suomen on tunnustettava Palestiina

 

Kesän aikana väkivaltaistunut tilanne Gazan alueella sekä Israelin viimeisimmät suunnitelmat pakkolunastaa noin 400 hehtaarin alueen Länsirannalla ovat vihdoin johtaneet kansainväliseen heräämiseen. Ruotsin uusi pääministeri Stefan Löfven on kertonut Ruotsin aikomuksista tunnustaa Palestiinan valtion, Iso-Britanniassa parlamentin alahuone on juuri äänestänyt tunnustuksen puolesta ja eilen presidentti Halonen kertoi tukevansa Palestiinan valtion tunnustusta.

Suomen olisi nyt aika virallisesti liittyä Palestiinan tunnustajien joukkoon. YKn jäsenmaista 134 ovat jo tunnustaneet Palestiinan valtion, viimeisimpien joukossa Islanti, joka tunnusti Palestiinan joulukuussa 2011.

Samalla Suomen tulisi lopettaa sekä asekauppa Israelin kanssa että siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden tuonti. Jos tuontikielto ei toteudu, tulisi tuotteiden valmistusmaaksi merkitä Israelin sijaan siirtokunnat

Palestiinalaisten ihmisoikeuksien takaaminen tulisi olla yksi EU:n ensisijaisista humanitäärisistä tavoitteista. Kansainvälisiin neuvotteluihin tulee panostaa, ja kahden valtion malli toteuttaa vuoden 1967 rajojen mukaan. Rauhan ja oikeudenmukaisuuden takaaminen niin Palestiinan kuin Israelin kansoille tulisi olla kansainvälisten toimien ensisijainen tavoite.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram