21.02.2014 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Puhe tasa-arvoisen avioliittolain puolesta

 

Arvoisa puhemies!

Tasa-arvoisessa avioliittolaissa on kyse nimensä mukaisesti tasa-arvosta. Suomen perustuslaissa kirjoitetaan yhdenvertaisuudesta seuraavaa: ”Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä”.

Tällä hetkellä avioliittolaki ei takaa jokaiselle suomalaiselle samoja oikeuksia. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat jakamattomia oikeuksia ja arvoja, joita jokaisen meistä pitää puolustaa. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliitosta on mahdollisuus ottaa askel kohti perustuslain jokaiselle takaamia oikeuksia, taata jokaiselle mahdollisuus rakastaa ja perustaa perhe haluamansa ihmisen kanssa.

Moni aloitetta vastustava perustelee kantaansa lapsen edulla. Lakialoite antaisi samaa sukupuolta oleville oikeuden yhteiseen adoptioon. Itselläni on teitä suurempi luottamus meidän adoptiojärjestelmäämme ja viranomaisiimme. Minulla on täysi luottamus siihen, että adoptioprosessi kykenee varmistamaan adoptiolapsille parhaan mahdollisen kodin.

Hyvä koti tarkoittaa rakkautta ja turvaa vanhempien sukupuoleen katsomatta. Sen pystyy tarjoamaan niin yksinhuoltaja kuin uusioperhe. Tätä käsitystä tukee myös tutkimustieto. Haluan muistuttaa, että te ette nyt puhu tuntemattomasta, kaukaisesta ihmisjoukosta. Te puhutte teidän naapureistanne, sukulaisistanne, työkavereistanne. Te puhutte lapsille ja nuorille, jotka elävät sateenkaariperheissä tai yksinhuoltajaperheissä, ja sanotte heille, että heidän perheensä on huono. Se ei voi olla lapsen etu.

Minä toivon jokaiselle kansalaisaloitteelle arvokasta käsittelyä riippumatta sen sisällöstä. Tästä aloitteesta tulee järjestää julkinen kuuleminen, jotta keskustelua voidaan käydä faktojen pohjalta. Niin paljon kuin arvostan jokaisen henkilökohtaista vakaumusta ja tappelen teidän oikeudestanne olla kanssani eri mieltä, niin lakeja on kyettävä säätämään tosiasioiden pohjalta.

Odotan mielenkiinnolla, miten ne edustajat, jotka ennen eduskuntavaaleja vaalikoneessa ilmoittivat kannattavansa tasa-arvoista avioliittoa, tulevat äänestämään. Meitä on tässä salissa yli sata. Näin ajattelevia kansanedustajia on paljon ja niin on suomalaisia. Mielipidekyselyissä enemmistö suomalaisistakin kannattaa samoja oikeuksia jokaiselle. Minä toivon sydämestäni, että tämä eduskunta säätää tasa-arvoisen avioliittolain.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram