15.04.2016 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Perheenyhdistämisen tiukennukset absurdeja

 

Suomessa kansainväliseen suojeluun oikeutetun henkilön mahdollisuuksia saada perheenjäsenensä tänne vaikeutuu entisestään. Perheenyhdistämisen kriteerejä kiristettiin jo vuosina 2010 ja 2012. Nyt esitetään uusia tiukennuksia, vaikka edellisten vaikutuksia ei ole vielä arvioitu.

Tiukennukset tulevat johtamaan siihen, että moni, joka on oikeutettu yhdistämään perheensä jää ilman tätä hänelle kuuluvaa oikeutta. Jo nyt lukuisat perheenyhdistämiseen oikeutetut eivät pysty toteuttamaan oikeuttaan järjestelmän erilaisten esteiden vuoksi.

Ensinnäkin, kolmen kuukauden määräajan asettaminen perhesiteeseen perustuvaan oleskelulupahakemukseen tulee pahentamaan tilannetta. Perheenjäsenillä on kolme kuukautta aikaa jättää hakemus paikalliseen edustustoon, joka usein sijaitsee toisessa maassa, sillä Suomen edustustoverkko on harva. Monesti tuo pitkä ja vaarallinen matka on ihmisille mahdoton, koska tarvittavat dokumentit puuttuvat. Passien ja matkustusasiakirjojen saaminen ei todellakaan ole yhtä helppoa kuin meillä täällä Suomessa. Määräaikaa pitäisi nostaa vähintään kuuteen kuukauteen.

Toiseksi, esitetty tuloraja 2600e/kk tekee itsessään perheenyhdistämisen lähes mahdottomaksi. Yhä useammalla suomalaisella, suomalaisen koulutusjärjestelmän käyneellä ja suomen kieltä osaavalla on vaikeuksia ansaita mainittu rahasumma. Voimmeko tosiaan vaatia tätä pakolaiselta?

Ne tahot, jotka ovat kritisoineet maahanmuuttopolitiikkaa kotoutumisen epäonnistumisesta tuntuvat nyt kannattavan tätä esitystä. Tämä on täysin epäloogista.

Perheen yhteen pääseminen on olennainen osa kotoutumista ja integroitumista uuteen yhteiskuntaan. Jokainen meistä voi kuvitella, miten vaikeaa olisi rakentaa omaa elämäänsä jos perhe ja läheiset ovat jatkuvassa vaarassa?

Esitystä on perusteltu sillä, että hallitsematon maahanmuutto on saatava hallintaan. Perheenyhdistäminen on keskeinen laillinen ja turvallinen reitti haavoittuvassa asemassa oleville perheenjäsenille, kuten naisille ja lapsille, kansainvälisen suojelun piiriin ja perheensä luo. Eli käytännössä ainoasta hallitusta tavasta tehdään mahdotonta.

Esitys perheenydistämisen tiukennuksista on epäinhimillinen, perusoikeuksien vastainen ja huonoa mahaanmuuttopolitiikkaa. Se tulee ehdottomasti hylätä.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram