03.06.2022 | Silvia Modig Ilmasto

Maankäyttösektori muuttui ensi kertaa hiilinielusta päästölähteeksi – ja se on huolestuttava asia

 

Suomen maankäyttösektori on ensimmäistä kertaa muuttunut hiilinielusta päästölähteeksi. Metsiemme hiilinielu on pienentynyt niin, ettei se sido hiiltä riittävästi. 

Viime viikolla Suomessa saatiin ilmaston kannalta erittäin huonoja uutisia. Suomen maankäyttösektori on ensimmäistä kertaa muuttunut hiilinielusta päästölähteeksi.

Metsiemme hiilinielu on pienentynyt niin, ettei se sido hiiltä riittävästi. Nyt maankäyttösektori tuottaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin varastoi niitä.

Asiasta kertoivat Tilastokeskus ja Luonnonvarakeskus Luke.

Maankäyttösektorilla tarkoitetaan esimerkiksi maa- ja metsätalousalueita.

Luonnonvarakeskuksen mukaan muutoksen syynä ovat lisääntyneet hakkuut ja puuston kasvun aleneminen eli se, että puita hakataan aiempaa nuorempina.

Tällaisten uutisten jälkeen on todella vaikea ymmärtää niitä, jotka yhä väittävät, että maa- ja metsätalous ovat Suomessa kestävällä pohjalla.

Metsät ovat Suomessa merkittävin ilmastonmuutosta hillitsevä varanto. Suomen ilmastotavoitteet ja hiilineutraalius 2035 pohjaavat paljon hiilinielujen varaan.

Tällaisten uutisten jälkeen on vaikea ymmärtää niitä, jotka väittävät, että maa- ja metsätalous ovat Suomessa kestävällä pohjalla.

Olemme tilanteessa, jossa nieluja pitäisi kasvattaa, ei pienentää – kaikkialla maailmassa. Emme yksinkertaisesti selviä ilmastonmuutoksesta ilman luontoa. Sen on todennut kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC:kin useaan otteeseen.

Meidän on kasvatettava hiilinieluja, vähennettävä päästöjä ja huolehdittava luonnon monimuotoisuudesta, jos haluamme selvitä ilmastonmuutoksen seurauksista.

Silti varsinkin metsiin kohdistuvat ilmasto- ja luonnonsuojelutoimet herättävät Suomessa sitkeää vastustusta.

Tätä on vaikea ymmärtää.

EU-parlamentissa käsitellään ensi viikolla ilmaston näkökulmasta merkittäviä kysymyksiä. Parlamentti äänestää kannastaan EU:n ilmastolakipaketin keskeisiin osiin: hiilinielujen kokoon ja sääntelyyn, päästökaupan uudistamiseen, hiilitulleihin, autojen päästöttömyyteen.

Olemme tehneet hartiavoimin työtä sen eteen, että parlamentti tekee ilmaston kannalta oikeita ja riittäviä päätöksiä.

Toki kyse on vasta parlamentin kannasta. Sen jälkeen ilmastolakipaketista neuvotellaan jäsenmaiden ja komission kanssa. On äärimmäisen tärkeää, ettei Suomi ole näissä neuvotteluissa jarruttamassa välttämättömiä ilmastotoimia.

Koska hyvät planeetat ovat harvassa, on tästä ainokaisesta pidettävä parempaa huolta. Hyvää maailman ympäristöpäivää!

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram