08.03.2012 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Kysymys ACTA-sopimuksesta

 

Kysyin tänään kyselytunnilla kiistanalaisesta ACTA-sopimuksesta. Saatiin lupauksia, että hallitus odottaa ainakin EU-komission ratkaisun ja Paavo sanoi myös eduskunnalle, ettei kannata netin sensurointia.

Tiedote, Silvia Modig: Vapaa julkaistavaksi heti

Silvia Modig ihmetteli eduskunnassa ACTA-sopimuksen allekirjoittamista

Kansanedustaja Silvia Modig (Vas.) on huolestunut tuotepiratismia estämään tarkoitetun ACTA-sopimuksen vaikutuksista. Modig tiukkasi tänään eduskunnan kyselytunnilla ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbilta (Kok.), miten hallitus vastaa kansalaisten huoliin sanavapaudesta, kansalaisten oikeusturvasta ja kehitysmaiden edullisista rinnakkaislääkkeistä.

Sopimuksen suuri ongelma on, että sitä valmisteltiin salaa europarlamentin, kansalaisjärjestöjen ja muun muassa Saksan parlamentin painokkaista vaatimuksista huolimatta. Modigin mukaan valtioiden välisiä sopimuksia ei voi neuvotella salassa kansalaisjärjestöiltä ja europarlamentilta.

Modig on huolissaan tiettyjen intressitahojen liian suuresta vaikutuksesta sopimuksen sisältöön: ”On ansaitusti herännyt epäilys, että viihdeteollisuuden ja lääketeollisuuden suuryritykset ovat saaneet asiaankuulumatonta vaikutusvaltaa sopimuksen valmistelussa”, Modig kommentoi ja jatkaa: ”Jos asiasta europarlamentissa raportoinut meppi Kader Arif erosi tehtävästään protestina ennennäkemättömälle salailulle, valmistelu ei ole mennyt kuin Strömsössä”.

Suomi on jo allekirjoittanut sopimuksen, mutta EU-komissio hyllytti sen, kunnes EU-tuomioistuin on selvittänyt sopimuksen mahdolliset laittomuudet. Sopimuksen on epäilty rikkovan sananvapautta ja rajoittavan internetin vapautta.

Tekijänoikeusasioista vastaava ministeri Paavo Arhinmäki painotti kyselytunnilla, että ministeriössä kehitetään jakelukanavia, joissa tekijät saavat korvauksen työstään, mutta internetin sensurointia hän ei kannata.

Ministeri Stubb kertoi vastauksessaan esittävänsä perjantaina valtioneuvostossa, että Suomi lykkää sopimuksen käsittelyä, kunnes saa EU:sta uuden kannan. EU:ssa europarlamentti saattaa vielä kumota sopimuksen, vaikka se katsottaisiinkin EU-lakien mukaiseksi.

ACTA-sopimus eli Anti-Counterfeit Trade Agreement on tarkoitettu tehostamaan kansainvälisesti teollis- ja tekijänoikeuksien rikkomusten torjuntaa. Suomen puolesta sopimuksen on allekirjoittanut Suomen Tokion-suurlähettiläs, mutta eduskunnan pitää hyväksyä se ennen kuin se tulee täytäntöön. Sopimuksella pyritään käymään tuoteväärennöksien kimppuun, mutta se pitää sisällään myös tekijänoikeuksia koskevaa sääntelyä myös internetissä.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram