09.04.2015 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä

 

Ihmisoikeuksien julistus on kohta 70-vuotias. Siitä huolimatta kaikki eivät ole Suomessa yhdenvertaisia, sillä laki ei ole kaikille sama. Yhdenvertaisuus on meidän jokaisen perusoikeus. Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa meillä kaikilla ihmisillä on yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautua, tehdä töitä ja saada erilaisia palveluja.

Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa meitä toimimaan oikein. Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän asian perusteella. Syrjintätutkimusten mukaan yli puoli miljoona suomalaista kokee vuosittain tulleensa syrjityksi (Euroopan komissio 2008).

Paljon työtä on vielä tehtävänä, kuten Kansainvälisen työjärjestön (ILO) alkuperäis- ja heimokansoja koskevan yleissopimuksen ratifiointi. Vaalikaudella saimme voittojakin. Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen oli ensimmäinen kansalaisaloitteesta lähtenyt lakiuudistus. Tämä oli hienoa paitsi ihmisoikeuksien myös demokratian kannalta!

Näissä vaaleissa esimerkiksi Amnesty ja Naisasialiitto Unioni pitävät esillä tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Seuraavalla vaalikaudella on vihdoin säädettävä trans- ja äitiyslait, perhevapaissa on siirryttävä 6+6+6-malliin, turvakotien määrää on lisättävä ja Suomen on vaikutettava EU-alueelle tulevien siirtolaisten asemaan.

Naistenpäivänä julistimme Emma Karin (vihr.) ja Nasima Razmyarin (sd) kanssa omat feministiset vaaliteesimme: Feminismiä kaikille: 101 naiskansanedustajaa, Tasa-arvoa työelämään: 6 + 6 + 6 –malli ja Loppu väkivallalle. Piste.

Työelämämme on koventunut, eivätkä sielläkään kaikki ole yhdenvertaisia. Kun suomalaisen naisen euro on 83 senttiä, on maahanmuuttaja naisen euro 47 senttiä. Ay-liikkeen tulisi ottaa isompi rooli kansainvälisessä solidaarisuustyössä. Kun parannamme työntekijöiden asemaa muissa maissa, parannamme myös omien työntekijöidemme asemaa. Kun kansainvälisille firmoille ei ole enää halpatuotanto maata, mihin siirtää yhtiönsä, on heidän pakko kunnioittaa ja noudattaa ihmisoikeuksia ja ympäristönormeja.

Yhdenvertaisuuden tulee läpäistä kaikki yhteiskuntamme tasot ja sen tulee olla itsestäänselvyys jokaiselle, eikä vain valkoisten keski-ikäisten miesten oikeus. Yhdenvertaisuutta!!!!!

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram