02.07.2021 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Hyvää Pridea kaikille!

 

Juhlin tätä Pridea ristiriitaisissa tunnelmissa. Euroopassa puhaltavat kylmät tuulet, ja sateenkaarioikeudet ottavat takapakkia.

Unkari hyväksyi lain, jossa kielletään homoseksuaalisuudesta puhuminen lapsille. Puolassa useat kunnat ja kaupungit ovat julistautuneet ”homovapaiksi alueiksi”. Puolan presidentinvaalit voitti homofoobikko, joka kävi kampanjansa pitkälti homofobisilla teemoilla.

Meidän on havahduttava siihen, mitä on tapahtumassa.

Samaan aikaan en voi olla tuntematta iloa ja vähän ylpeyttäkin siitä, miten paljon me Suomessa olemme edistyneet. Olemme tulleet pitkän kaaren siitä, kun homoseksuaalisuus oli rikos, siihen että meillä on tasa-arvoinen avioliittolaki.

Silloin kun tulin 16-vuotiaana ulos kaapista, suomalainen yhteiskunta oli hyvin erilainen.

Kehitys on ollut mahdollista, koska enemmistö on noussut vähemmistön rinnalle vaatimaan sille oikeuksia. Vähemmistö ei pysty yksin parantamaan asemaansa, koska se on vähemmistö. Se tarvitsee enemmistön tukea.

Nyt toivon, että me enemmistönä annamme vahvan tukemme translain uudistamiselle. Uudistuksesta on puhuttu pitkään, sitä on valmisteltu ja se on hallitusohjelmassa. Nyt on aika antaa esitys, joka kunnioittaa kaikkien transsukupuolisten itsemääräämisoikeutta, myös alaikäisten.

Voimat, jotka eri puolilla Eurooppaa vastustavat sateenkaarioikeuksia, maalaavat ne aatteeksi tai ideologiaksi, jolla yritetään murentaa yhteiskuntajärjestystä.

Ihmisoikeuksien puolustaminen ei ole aate tai ideologia. Priden ainoa viesti on, että jokainen on arvokas juuri sellaisena kuin on.

Ihmisoikeudet ovat jakamattomat. Ne ovat kaikille, kaikkialla ja kaikkina aikoina samat. Ne ovat kokonaisuus. Jos sorretaan yhden ryhmän ihmisoikeuksia, sorretaan ihmisoikeuksia, myös sinun ihmisoikeuksiasi.

Siksi meidän on jaksettava tehdä työtä ihmisoikeuksien puolesta joka päivä.

Nyt kun Helsinki on täynnä sateenkaarilippuja ja pinkwashing vähän pohdituttaa, toivon, että liput viestittävät ainakin yhden asian sille tämän päivän 16-vuotiaalle, joka pohtii itseään:

Olet arvokas juuri sellaisena kuin olet.

Oikein hyvää Pridea kaikille, missä ikinä sitä toivottavasti turvallisesti vietätte!

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram