16.08.2012 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Free Pussy Riot!

 

Panin juuri menemään seuraavanlaisen tiedotteen:

TIEDOTE SILVIA MODIG (VAS.)
Vapaa julkaistavaksi heti

Pussy Riot
Venäjän sananvapauden tila on huolestuttava.

Venäjän oikeuslaitos lukee huomenna tuomiot feministisen performanssiryhmän Pussy Riotin kolmelle jäsenelle. Aktivistit saivat syytteen ryhmän järjestämästä performanssista, joka tapahtui Moskovan pääkirkon tiloissa. Ortodoksisen kirkon lisäksi esitys kritisoi vahvasti myös presidentti Vladimir Putinia ja Venäjän johtoa.

Venäjän rikoslaki tuntee nimikkeen huliganismi, josta voi saada jopa seitsemän vuotta vankeutta. Huliganismin tunnusmerkit ovat niin laveat, että käytännössä syytteen voi saada kuka tahansa valtaeliittiä arvosteleva. Laki taistelee sananvapautta ja toisinajattelemisen oikeutta vastaan. Pussy Riotin kohdalla syyttäjä vaatii huliganismista kolmea vuotta vankeutta.

On tunnettu tosiasia, ettei Venäjällä suvaita kriittistä journalismia tai vapaata kansalaistoimintaa. Pussy Riotin tapauksessa mennään kuitenkin vielä astetta pidemmälle. Ryhmän naiset ovat syytteessä ainoastaan toteuttamastaan performanssista, jossa kritiikki esitettiin täysin taiteen keinoin. Oikeuslaitos pyrkii näin määrittelemään myös sen, mitä taiteessa saa tai ei saa tehdä.

Jotta usko Venäjän kehittymiseen oikeaksi demokratiaksi olisi mahdollinen jonakin päivänä, on ryhmän jäsenten saatava vapauttava tuomio. Sananvapauden kehitys Venäjällä näyttää menevän taaksepäin ja toisinajattelijat ovat todellisessa vaarassa. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää osoittaa tukea näille rohkeille aktivisteille. Ihmisoikeuksien on välttämätöntä tulla aiempaa enemmän puheeksi myös Suomen ja Venäjän välisissä valtion tason neuvotteluissa. Yksikään kauppasopimus ei ole ihmisoikeuksien menettämisen arvoinen.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram