23.09.2020 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

EU:n turvapaikkapolitiikan on perustuttava ihmisoikeuksien kunnioittamiseen

 

Kuva Morian leiriltä. Dimitris Tosidis /Shutterstock

Kuvittele talo. Sen ensimmäisessä kerroksessa pyydetään isoin kyltein pysymään poissa. Toisessa kerroksessa on joukkoja valmiina kuljettamaan tulijat takaisin ensimmäiseen kerrokseen. Kolmannessa kerroksessa on odotushuone.

Eurooppalaisen elämäntavan edistämisen komissaari Margaritis Schinas käytti talo-vertauskuvaa tänään kuvaillessaan EU:n tulevaa turvapaikkapolitiikkaa. Ensimmäisessä kerroksessa ihmiset pidetään lähtömaissaan, toisessa kerroksessa on Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex.

EU:n neuvottelut yhteisen turvapaikkapolitiikan uudistamisesta ovat olleet jumissa vuosia. Tänään komissio julkisti ehdotuksensa EU:n uudeksi maahanmuutto- ja turvapaikkasopimukseksi.

Komissio lupaa uutta alkua turvapaikkapolitiikkaan. Mutta uusi alku edellyttäisi perinpohjaisia muutoksia, eikä niitä ehdotuksessa nähty.

Turvapaikanhakijoiden oikeuksien sijaan sopimuksen ytimessä on ajatus talosta, joka tekee paljon pitääkseen ovensa kiinni.

Komission ehdotuksessa turvapaikkahakemusten käsittelyä halutaan tehostaa. Frontexia vahvistetaan, yhteistyö kolmansien maiden kanssa jatkuu. Painopiste on palautuksissa. Jäsenmaita ei vaadita uudelleensijoittamaan turvapaikanhakijoita, ne voivat kantaa vastuunsa osallistumalla palautuksiin. Jokaista EU:hun haluavaa odottaa turvallisuus- ja terveysarvio, jonka perusteella hänet ohjataan eteenpäin.

Komissaarit Schinas ja Ylva Johansson puhuivat EU:n turvapaikkapolitiikasta kuin tehtaasta. He korostivat sopimusta esitelleessään, kuinka tärkeää on pitää ulkona ihmiset joilla ei ole laillista syytä tulla EU:hun. Ihmisten inhimillisestä kärsimyksestä ei puhuttu. Eikä Morian leirin evakuoinnista.

Paljon kertoo myös tapa, jolla kreikkalainen komissaari Schinas kävi tutustumassa Morian tuhoalueeseen. Hän lensi sen yli helikopterilla.

EU tarvitsee turvapaikkapolitiikan, joka perustuu ihmisoikeuksiin ja kunnioittaa turvapaikanhakijoiden ihmisarvoa.

Siihen eivät kuulu leirit, joissa ihmiset suljetaan EU:n rajoille. Siihen ei kuulu väkivalta rajoilla, eikä turvapaikanhakijoita auttavien kriminalisointi.

Meillä ei ole aikaa odottaa jäsenmaiden kinastelua. Morian ja muiden leirien pakolaiset on evakuoitava välittömästi ja sijoitettava EU:n jäsenmaihin.

Jos jäsenmaat eivät pääse yhteisymmärrykseen turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta tasaisesti ympäri Eurooppaa, on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:lle annettava valtuudet tehdä tämä.

Dublin-käytännöstä ja turvapaikkapolitiikan häpeällisestä ulkoistamisesta kolmansille maille on luovuttava. EU ei voi neuvotella turvapaikanhakijoiden kohtalosta autoritaaristen valtioiden kanssa, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia.

Morian katastrofi ei ole sattumaa, vaan EU:n epäonnistuneen turvapaikkapolitiikan seuraus. Se että Turkki käyttää alueellaan olevia siirtolaisia poliittisten vaatimustensa panttivankina, ei ole sattumaa vaan EU:n epäonnistuneen turvapaikkapolitiikan seuraus.

Tällainen politiikka on yksinkertaisesti lopetettava.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram