06.04.2022 | Silvia Modig Ilmasto

EU:n on viivyttelemättä kiristettävä Venäjän vastaisia pakotteita

 

On kestämätöntä, että Eurooppa rahoittaa energiaostoillaan Putinin sotakassaa. EU:n on viivyttelemättä kiristettävä Venäjän vastaisia pakotteita.

Venäjän käymä sota Ukrainassa on laiton ja julma, ja viime päivien uutiset kertovat tarkoituksellisesta raakuudesta ja väkivallasta. EU:n on viivyttelemättä kiristettävä Venäjän vastaisia pakotteita. Sotarikokset on tutkittava perusteellisesti ja riippumattomasti, jotta syylliset saadaan vastuuseen teoistaan.

EU-komissio esitti eilen uusia lisäpakotteita, joissa mm. kivihiilen tuonti Venäjältä lopetetaan. Sen sijaan öljyä tai maakaasua listalla ei vielä ole.

Kivihiilen viennin arvo on Venäjälle noin neljä miljardia euroa vuodessa, kun öljyn ja kaasun on yli sata miljardia euroa. On selvää, että pakotteet on ulotettava koko energiasektorille. On kestämätöntä, että Eurooppa rahoittaa energiaostoillaan Putinin sotakassaa.

Venäläisestä energiasta irtautumisen ja ilmastotavoitteiden välillä on vahva synergia, jos niin halutaan.

Kun kaikki nyt vihdoin näkevät, että meidän on nopeassa aikataulussa irrottauduttava venäläisestä fossiilienergiasta, on tärkeää, että irtaudumme samalla kaikesta fossiilienergiasta.

EU:n on pyrittävä energiaomavaraisuuteen, ja se tapahtuu uusiutuviin energianlähteisiin panostamalla. Venäläisestä energiasta irtautumisen ja ilmastotavoitteiden välillä on vahva synergia, jos niin halutaan.

Valitettavasti jotkut käyttävät sotaa tekosyynä EU:n ilmastotavoitteiden jarruttamiselle. Tämä on lyhytnäköistä, eikä se ole yhdenkään eurooppalaisen etu. Ilmastokriisi ei ole ongelma jossain tulevaisuudessa, vaan käynnissä oleva akuutti kriisi, jonka ratkaisemisessa meillä ei ole varaa epäonnistua.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n viimeisin raportti kertoo, että aikaikkuna riittäville ilmastotoimille on hyvin lyhyt ja se on sulkeutumassa. Varaa viivyttelyyn ei ole.

Euroopan unionin on myös uskallettava ja pystyttävä ottamaan vahva rooli rauhan välittämisessä. Meidän on tehtävä kaikkemme diplomaattisen neuvotteluratkaisun löytymiseksi, jotta verenvuodatus saadaan loppumaan.

Lisää ajatuksiani energiaomavaraisuuden ja ilmastotavoitteiden välisestä synergiasta löydät täältä.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram