19.08.2014 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Asekauppa Israelin kanssa on jäädytettävä

 

Vaadin tänään Vasemmiston eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kotkassa pitämässäni puheessa Suomen jäädyttävän asekaupan Israelin kanssa. Toivon myös EU:n asettavan talouspakotteita Israelia vastaan.

Vuonna 1967 alkanut Gazan ja Länsirannan miehitys on jälleen väkivaltaistunut tänä kesänä. Yli kuukauden jatkuneen hyökkäyksen aikana Israelin armeija on tappanut tuhansia ihmisiä, joista valtaosa on siviilejä, mukaan lukien toimittajia sekä YK:n työntekijöitä.Mielestäni siviilien, etenkin lasten, tappaminen sekä YK:n rakennusten pommittaminen on tuomittava jyrkästi.

Suomen on heti jäädytettävä asekauppa Israelin kanssa. Vain tänä vuonna Suomi on verovaroin hankkinut aseita Israelista yli 50 miljoonan euron edestä. Asekaupan lopettaminen olisi vahva taloudellinen signaali Israelin toimia kohtaan.

Tämän lisäksi Suomen tulisi lopettaa siirtokunnissa valmistettavien tuotteiden tuonti ja EU:n tulisi asettaa talouspakotteita Israelia vastaan. Siirtokunnissa valmistettavien tuotteiden myynti tulisi kieltää koko EU:n alueella. Jos myyntikielto ei toteudu, tulisi tuotteiden valmistusmaaksi merkitä Israelin sijaan siirtokunnat.

Palestiinalaisten ihmisoikeuksien takaaminen tulisi olla yksi EU:n ensisijaisista humanitäärisistä tavoitteista. Kansainvälisiin neuvotteluihin tulee panostaa, ja kiistan ratkaisuun joko yhden tai kahden valtion mallilla päästä. Palestiinalaisten elinolot ovat olleet epäinhimilliset jo vuosikymmeniä. Kriisi on yksi aikamme häpeäpilkuista ja nyt jos koskaan olisi aika kehittää ratkaisu jonka lähtökohtana toimii alueen asukkaiden ihmisoikeudet.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram