13.09.2023 | Silvia Modig Ihmisoikeudet

Äärioikeisto on uhka demokratialle ja vapaalle yhteiskunnalle

 

Kuva europarlamentaarikko Silvia Modigista puhumassa Euroopan parlamentin täysistunnossa.

Alkuviikosta julki tulleen poliisin esitutkinta-aineiston mukaan lahtelaista äärioikeistolaista toimijaa epäillään pääministerin murhan suunnittelusta. Tämä on hurja esimerkki siitä, että vihapuhe uhkaa johtaa usein myös tekoihin. Se on myös esimerkki siitä, että äärioikeisto on uhka demokratialle.

Puhuin Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa äärioikeiston vaarasta demokratialle ja vapaalle yhteiskunnalle. Äärioikeisto haluaa horjuttaa luottamusta yhteiskunnan rakenteisiin ja viranomaisiin sekä luoda vastakkainasettelua.

Se saa voimansa pelosta ja osattomuuden kokemuksesta: kun ihminen on huolissaan omasta pärjäämisestään, äärioikeisto tarjoaa helpon syyllisen ahdinkoon.

Vihapuhe ruokkii rasismia ja tekee siitä arkipäiväistä. Mitä enemmän annamme tilaa vihalle ja vihapuheelle, sitä todennäköisemmin se johtaa myös väkivallantekoihin. Nyt on se hetki historiassa, kun meidän on uskallettava puolustaa arvojamme: vapautta, demokratiaa ja jakamatonta ihmisarvoa.

Hiljaa oleminen ei ole minulle vaihtoehto, eikä sen pitäisi olla kenellekään muullekaan. Tule siis mukaan ja pidä ääntä.

Kuten Martin Luther King sanoi: ”Pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus.”

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram