10.04.2019 | Silvia Modig Silvia tiedottaa

Yhteistyö, yhteistyö, yhteistyö – eli mitä olen oppinut kahdeksan kansanedustajavuoden aikana

 

”Arvojaan ei menetä, vaikka tekisi yhteistyötä. Yhteistyötä voi tehdä, vaikka seisoisi samalla vahvasti omien arvojensa takana.”

Eduskunta vietti tänään keskiviikkona valtiopäivien päättäjäisiä. Ne saivat minut miettimään, mitä kaikkea tämän kuluneen kahdeksan kansanedustajavuoden aikana olen oppinut. 

Jos minun pitäisi nimetä niistä asioista tärkein, se olisi yllä oleva viisaus. Sen lausui minulle vuosia sitten suuresti arvostamani, nyt jo edesmennyt entinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Outi Ojala. Itse olin tuolloin nuori poliitikko, jonka toimintaa ohjasi mieletön maailman muuttamisen palo ja energia. Ajattelin myös, että asiat etenevät parhaiten, kunhan pitäisin tiukasti pääni ja puskisin omia arvoja ja tavoitteitani eteenpäin ilman kompromisseja.

Kahdeksan vuotta eduskunnassa on saanut käsitykseni muuttumaan. Omista arvoista kiinni pitämisen rinnalle on noussut vahva ymmärrys siitä, ettei kukaan muuta maailmaa yksin. Mikäli mielii saada asioita eteenpäin, niitä on puskettava kohti maalia yhteistyössä, yli puoluerajojen. Samaan aikaan mikään ei ole yhtä tärkeää kuin se, että perehtyy ajamiinsa asioihin syvällisesti ja tietää mistä puhuu.

Näiden periaatteiden varassa tehty työ on tuottanut monen itselleni tärkeän asian kohdalla tulosta. Näiden vuosien aikana olemme saaneet läpi esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain. Se ei olisi ollut mahdollista, ellemme me lain puolustajat olisi jaksaneet rauhallisesti perustella ja argumentoida vastustajille, miksi seksuaalivähemmistöille kuuluvat samat oikeudet kuin muillekin. Vain rakentava ja kärsivällinen lähestymistapa murtaa ennakkoluuloja ja lisää tietoa.

Sama pätee translakiin. Vuonna 2016 tein lakialoitteen, jossa vaadin, että translaista poistetaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimus. Vaikka lakia ei tällä kaudella saatu muutettua, aloitteeni allekirjoitti 85 kansanedustajaa. Se on tärkeä signaali siitä, että suuri joukko ihmisiä ymmärtää asian tärkeyden ja on sitoutunut lain muuttamiseen niin, että se kunnioittaa jokaiselle ihmiselle kuuluvaa itsemääräämisoikeutta. Tämä on aivan olennaista ihmisoikeuksien kannalta, sillä Suomi on edelleen ainoa Pohjoismaa, jossa transihmiseltä vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä eli sterilisaatiota, jotta hän voi saada sukupuolensa vahvistettua juridisesti. Uskon vilpittömästi, että jo tehty työ tuottaa ensi hallituskaudella tulosta ja laki vihdoin saadaan muutettua itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi, niin kuin sen sivistysvaltiossa kuuluu olla.

Kärsivällinen argumentointi on tuottanut tulosta myös asuntopolitiikan saralla. Heti ensimmäisen kauteni kärkeen sain läpi hallitusohjelmaan kirjauksen ryhmärakentamislaista. Hallitusohjelmaa tehtäessä harva ympäristöryhmään kuulunut tiesi, mitä ryhmärakentaminen ylipäänsä on. Hyvillä perusteluilla kirjaus sai lopulta yksimielisen kannatuksen – ja tänä päivänä meillä on laki ryhmärakentamisesta.

Toisinaan yhteistyö on ollut leikkimielistä, mutta silloinkin tuottanut yhteiskunnallista hyötyä. Siitä hyvä esimerkki on ensimmäisellä kaudellani eduskuntaan perustamani rokkiklubi. Siellä kansanedustajat yli puoluerajojen tutustuvat työn ulkopuolella ja epämuodollisesti musiikin tekijöihin ja heidän toimintaedellytyksiinsä tapaamalla artisteja, säveltäjiä, sanoittajia, tuottajia ja muita alan ammattilaisia. Rokkiklubi on lisännyt päättäjien ymmärrystä niin muusikoiden kuin muidenkin luovien alojen työntekijöiden toimeentulon muodostumisesta, kun kansanedustajilla on ollut mahdollisuus nähdä omin silmin suomalaisartistien arjen kulisseihin.

Viimeisin tärkeä esimerkki yhteistyön voimasta on viime joulukuulta. Silloin saimme aikaan kahdeksan eduskuntapuolueen yhteisen linjauksen ilmastopoliittisista tavoitteista. IPCC:n ilmastoraportin jälkeen tuntui hetken aikaa epätoivoiselta: globaali lämpeneminen on pakko saada rajoitettua 1,5 asteeseen, mutta toimet ja sitoumukset olivat vielä kaukana siitä. Osallistuin neuvotteluihin vasemmistoliiton edustajana, ja olen todella tyytyväinen ja helpottunut siitä, että pystyimme lähes kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa sitoutumaan melko kunnianhimoisiin tavoitteisiin. Se ei olisi ollut mahdollista ilman väsymätöntä, ilmastotieteeseen pohjautuvaa vääntämistä.

Suomi äänestää sunnuntaina eduskuntavaaleissa, joissa olen ehdolla nyt kolmatta kertaa. Harras toiveeni on, että uudessa eduskunnassa mahdollisimman moni omaksuu Outi Ojalan viisaat sanat ja ymmärtää yhteistyön voiman. Vain sen avulla Suomesta voidaan nimittäin rakentaa oikeudenmukainen kaikille, ei harvoille.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram