04.04.2017 | Silvia Modig Ilmasto

Viisaita ilmastotekoja

 

Hyvät planeetat ovat harvassa. Ilmastonmuutos on ongelma, joka meidän on pakko ratkaista.

Trumpin ilmastovastaiset puheet ovat alkaneet siirtyä käytäntöön, ja olemme saaneet lukea huolestuttavia uutisia USA:n ratkaisuista. Emme kuitenkaan voi heittää pyyhettä kehään, vaan Euroopan ja muun maailman on keskityttävä omien kunnianhimoisten ilmastotoimien edistämiseen.

Helsingillä on ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä merkittävä rooli. Suurin päätös on se, millä helsinkiläisten kodit lämpiävät. Kaupungin oman yhtiön Helenin on luovuttava kivihiilen käytöstä ja tuotettava kaukolämpö puhtaasti uusiutuvista lähteistä. Kaukolämmön ulkopuolella olevat rakennukset voivat valita esimerkiksi maalämmön, mutta näihin kotitalouksien energiaremontteihin tarvitaan kannustimia.

Helsinki kasvaa nopeaa vauhtia. Se antaa mahdollisuuden rakentaa energiatehokasta ja energiaviisasta kaupunkia. Uusia asuntoja rakennettaessa on huomioitava rakennuksen koko elinkaaren ilmastovaikutukset: miten rakennusmateriaalit on tuotettu, mikä on rakennuksen käyttöikä, mitä materiaaleille sen jälkeen tapahtuu? Jos rakennusten ilmastovaikutus lasketaan vain lyhyeltä ajatla, emme tue oikeita ratkaisuja. Suomessa on satojen vuosien kokemus ja osaaminen rakentaa hirsitaloja, joissa on painovoimainen ilmastointi. Ne ovat terveitä ja ilmastoviisaita rakennuksia.

Helsinkiä tulee rakentaa hyvien joukkoliikenneyhteyksien ja pyöräilyverkoston varaan. On jatkettava rohkeaa panostusta joukkoliikenteeseen ja erityisesti raideliikenteeseen, jotta joukkoliikenteestä tulee aidosti houkutteleva vaihtoehto yksityisautoilulle. Lippujen pitää olla edullisia. Pyöräilymahdollisuuksia pitää entisestään parantaa. Kaupunkipyörien lisäksi tarvitaan uusia palveluita kyytien jakamiseen.

Liikenteen sähköistyminen vähentää päästöjä Helsingissä nopeasti. Suomessa tarvitaan julkista panostusta, jotta syttyy kattava sähköautojen latausverkosto myös kaupunkikeskustojen ulkopuolelle. On myös muistettava, että sähköauto on ympäristöystävällinen vasta, kun sen käyttövoima on tuotettu kestävillä uusiutuvilla energialähteillä.

Ruoalla on merkittävät ilmastovaikutukset. Koulujen, päiväkotien ja työpaikkojen joukkoruokailuissa on suosittava kasvispainotteista lähi- ja luomuruokaa. Myös kaupungin muissa hankinnoissa tulee käyttää kriteereinä ilmasto- ja ympäristövaikutuksia.

Yhtenä konkreettisena toimena Helsinkin pitäisi liittyä Hinku-kuntien joukkoon. Nämä kunnat ovat sitoutuneet kunnianhimoisiin ja konkreettisiin ilmastotekoihin. Sitä Helsinkikin tarvitsee. Lisää Hinku-kunnista: http://www.hinku-foorumi.fi/fi-FI/Tietoa_foorumista/Hinkukunnat

Kaupungin toimien lisäksi jokainen helsinkiläinen voi itse vaikuttaa omaan ilmastojalanjälkeensä, joka syntyy liikkumisesta, syömisestä ja asumisesta. Pienistä puroista syntyy suuri virta.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram