17.10.2022 | Silvia Modig Ilmasto

Vihreä siirtymä on tie ulos energiakriisistä

 

Jyrkkä energian hinnan nousu ei johdu ilmastopäätöksistä vaan siitä, että Putin on valjastanut energian aseeksi julmassa sodassaan. Katkaisemalla lähes täysin kaasutoimitukset sitä riippuvaisiin maihin, Venäjä yrittää horjuttaa Euroopan tukea Ukrainalle. Vihreän siirtymän tekeminen uusiutuviin energialähteisiin on tiemme ulos tästä kriisistä.

Venäjä aloitti maakaasun hinnan keinotekoisen nostamisen jo ennen sotaa. Eurooppaan tulevissa maakaasun toimituksissa alkoi ilmaantua yllättäviä teknisiä ongelmia. Kun maakaasua toimitettiin vähemmän, se myös nosti kaasun hintaa. 

Tilanne on Euroopalle kiusallinen myös sikäli, että monet maat sodasta huolimatta jatkavat venäläisen energian ostamista. Eri tutkimusorganisaatioiden mukaan EU-maat ovat ostaneet Venäjältä fossiilista energiaa yli 100 miljardilla eurolla sodan alkamisesta lähtien. Se on suoraa tukea Putinin sotakassaan. Tämä jos mikä alleviivaa Euroopan energiariippuvuuden vakavuuden.

Kremlin tavoitteena on ollut, että talvella kohoavat energialaskut murtavat Euroopan yhtenäisyyden Venäjä-pakotteissa.

Kremlin tavoitteena on ollut, että talvella kohoavat energialaskut murtavat Euroopan yhtenäisyyden Venäjä-pakotteissa ja sodan vastaisissa toimissa. Näin ei saa käydä. Kotitalouksia on tuettava, jotta ne selviävät tulevasta talvesta.

On kuitenkin hyvä muistaa, että Suomi on energian suhteen paremmassa tilanteessa kuin moni muu jäsenmaa. Energiapalettimme on monipuolinen. Emme ole riippuvaisia mistään yksittäisestä energiamuodosta.

Tätä kirjoittaessani sopua uusista keinoista puuttua energiakriisiin ei olla EU-jäsenmaiden kesken löydetty. Päätösten hitautta voi ymmärtää, jos myös tietää miten erilaisessa tilanteessa eri jäsenmaat keskenään ovat. Monet maat, kuten Saksa, ovat olleet täysin riippuvaisia venäläisestä fossiilienergiasta, niin teollisuudessa kuin kotien lämmittämisen suhteen. 

Energiansäästö on ratkaisuna edelleen liian pienessä roolissa.

Energiansäästö on ratkaisuna edelleen liian pienessä roolissa. Paras ja halvin energia on se, jota emme tarvitse lainkaan. Tässä kuussa Suomessa aloitettiin valtionhallinnon vetämä Astetta alemmas -kampanja, joka antaa vinkkejä energiansäästöön kotitalouksissa.

Heti sodan alettua EU-komission olisi pitänyt laittaa liikkeelle keinoja ja kohdennettua investointitukea, joilla kotitaloudet voisivat nopeassa aikataulussa pienentää energian tarvettaan. Sellaisia edustavat ilmalämpöpumput, aurinkopaneelit, energiatehokkuutta lisäävät ja nopeasti vaikuttavat toimet, kuten lämmöneristyksen parantaminen asuin- ja toimistotaloissa. Kotitalouksilla on kuitenkin hyvin erilaiset mahdollisuudet hyödyntää näitä keinoja. 

Esimerkiksi suuri osa helsinkiläisistä asuu kerrostaloissa, jotka kuuluvat kaukolämmön piiriin. Mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä remontteja taloyhtiö tekee tai mitä ratkaisuja Helsingin energiayhtiö Helen tekee, ovat rajalliset. Jäsenmaille on asetettu erilaisia tavoitteita säästää energiaa, mutta tähän asti ne ovat olleet vapaaehtoisia. Rohkeuden tulisi riittää asettaa ne pakollisiksi. Tämä pakottaisi käyntiin todellista energiansäästötoimenpiteitä, jossa jäsenmaat tukevat kotitalouksia. 

Tavoite lisätä uusiutuvien osuutta 40-45 % 2030 mennessä on vaatimaton. Aurinkoenergia-ala arvioi itse, että tämä tavoite ylittyy jo nykyisillä toimilla. Uusiutuviin siirtyminen on mahdollista tehdä nopeammin kuin siinä nyt edetään. Vihreä siirtymä on ainoa tie pois tilanteesta, jossa autoritääriset fossiilienergian tuottajamaat voivat kiristää meitä energiapolitiikalla.

Nyt on aika laittaa ideologinen vihreän siirtymän vastustaminen sivuun ja kyetä päättämään keinoista, joilla varmistamme, että kodit pysyvät lämpiminä ja eurooppalainen teollisuus käynnissä.

Ongelmattomia ratkaisuja tähän ei ole. Kaikkien on oltava valmiita kompromisseihin. Vain yhtenäisenä rintamana voimme tehdä Putinin energia-aseesta voimattoman.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram