04.10.2016 | Silvia Modig Ilmasto

Maailma pelastuu – jos me yhdessä pelastamme sen

 

Euroopan parlamentissa oli tänään juhlaistunto: EU hyväksyi Pariisin ilmastosopimuksen! Meppimme Merja Kyllönen lähetti kuvan parlamentin istunnosta, ja totesi että tuntuu historialliselta. Ja tämä todellakin on historiallinen hetki. Ensimmäistä kertaa minusta tuntuu, että meillä sittenkin on toivoa saada ilmastonmuutos pysäytettyä ajoissa.

Pariisissa vajaa vuosi sitten sovittiin todella kunnianhimoisista tavoitteista: rajoittaa lämpötilan nousu alle kahden asteen, pyrkien kohti 1,5 astetta. Ja nyt Pariisin sopimus astuu voimaan ennätysvauhtia. Tämä osoittaa kansainvälisen yhteisön yhteisen linjan olevan selvä. Ilmastonmuutos todella halutaan pysäyttää.

En kuitenkaan osaa huokaista vielä helpotuksesta, sillä kaikki konkreettiset toimet on edelleen tekemättä. Ja on pakko myöntää, että vaikka Sipilän hallituksen ilmastopolitiikka kuulostaa hyvältä, ei hallitus käytännössä toteuta omia tavoitteitaan. Ilmastopäästöjä ei laiteta kuriin, ja ilmastolle vahingollisia yritystukia paisutetaan. Sanat ovat täydellisessä ristiriidassa tekojen kanssa.

Hallitus esittelee joulukuussa ilmasto- ja energiastrategiansa. Sen on syytä olla kunnianhimoinen ja konkreettisiin päästövähennyksiin ohjaava.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram