24.11.2022 | Silvia Modig Ilmasto

Luontokato on pysäytettävä

 

Silvia Modig puhumassa luontokato Strasbourgin EU-parlamentissa.

Biodiversiteetistä puhutaan nyt enemmän kuin koskaan ja se on erittäin hyvä asia. Liian vähän puhutaan kuitenkin sen merkityksestä ilmastotyössä.

Luonnon monimuotoisuus on paitsi itseisarvo, niin myös välttämätön elementti, jotta selviämme ilmaston lämpenemisestä. Mitä vahvempi biodiversiteetti, sitä parempi on planeettamme sopeutumiskyky väistämättä edessä olevaan lämpenemiseen.

Luontokato kiihtyy ja lajeja katoaa ennennäkemätöntä vauhtia.

Siksi ensi kuussa järjestettävä YK:n luontohuippukokous on äärimmäisen tärkeä. Osallistun kokoukseen osana EU:n delegaatiota. 

Suomi sekä EU, olivat molemmat sitoutuneet lopettamaan luontokadon vuoteen 2020 mennessä, mutta molemmat epäonnistuivat täysin.

Luontokato kiihtyy ja lajeja katoaa ennennäkemätöntä vauhtia. On selvää, että vapaaehtoiset toimet eivät enää riitä. Niillä ei olla saatu aikaan riittävää muutosta niillä alueilla, jotka luontokatoa eniten kiihdyttävät eli maatalous, maankäyttö ja sen muutokset. Tarvitsemme sitovia ja mitattavia tavoitteita.

On välttämätöntä, että saamme aikaa kansainvälisen sopimuksen luontokadon lopettamiseksi, Pariisin sopimuksen hengessä. Olemme päättäneet parlamentin kunnianhimoisesta kannasta tuleviin neuvotteluihin. Jos mitään edes sen kannan suuntaista saadaan aikaiseksi, niin olemme ottaneet ison askeleen eteenpäin luontokadon pysäyttämiseksi.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram