09.02.2017 | Silvia Modig Ilmasto

Kysymys Terrafamen kannattavuudesta

 

silviamodig

Haluan olla varma, ettei nikkelisulfidisakkaa dumpata ulkomaille alihintaan, jotta mahdollisille rahoittajille voitaisiin esitellä hienoja myyntivolyymejä. Siksi tein alla olevan kirjallisen kysymyksen. Ministerin pitää vastata kansanedustajien kirjallisiin kysymyksiin kolmen viikon kuluessa.

KIRJALLINEN KYSYMYS

Terrafamen kaivoksen kannattavuudesta

Eduskunnan puhemiehelle

Onko Terrafamen ”ihmeen” ympärillä salaisuuden verho? Eduskunta on joutunut myöntämään rahaa yritykselle ilman riittävää tietoa sen taloudellisesta kannattavuudesta tai ympäristökysymysten hallinnasta. Vasemmistoliitto vaati pääministerin ilmoitusta Terrafamesta ennen pääomitusta, mutta eduskunta hylkäsi Vasemmistoliiton esityksen. Arvioiden mukaan seuraavan kerran yhtiö pyytää eduskunnalta lisärahaa vielä tämän kevään aikana.

Yhtiö ilmoitti, että vuoden 2016 viimeisen kvartaalin tulos oli positiivinen. Lehtitietojen ja alan asiantuntijoiden mukaan positiivinen tulos selittyy kuitenkin varastoarvon muutoksilla. Nikkelin maailmanmarkkinahinta nousi syksyllä, mutta on nyt jälleen kääntynyt laskuun. On myös epäselvää, onko Terrafamen tuotetta, nikkelisulfidisakkaa, myyty alihintaan volyymin kasvattamiseksi, tai onko kaivoksen tulevaisuuden näkymiä laskettu nikkelin vai nikkelisulfidisakan hinta-arvioiden perusteella.

Kaivosta on nostettu täyteen toimintaan nopealla vauhdilla, jotta ulkopuolista rahoitusta olisi mahdollista löytää. Hallitus asetti rahoituksen löytymisen takarajaksi vuodenvaihteen, mutta väljensi sitten itse aikarajaa. Tiukka aikaraja heikentää neuvotteluasemaa, mutta eduskunnan on saatava tieto rahoituksesta ennen seuraavaa pääomituspyyntöä. Rahoitusneuvotteluita ei tietenkään voi käydä julkisuudessa, mutta eduskunta ei myöskään voi jatkaa rahan myöntämistä pelkkien lupailujen varassa.

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

     Mikä on ministerin arvio Terrafamen todellisesta kannattavuudesta realistiset maailmanmarkkinahinnat huomioiden,

     saako eduskunta yksityiskohtaisen selvityksen yrityksen tilanteesta ennen seuraavaa pääomitusta,

     ja mikä on takaraja ulkopuolisen rahoituksen löytymiselle?

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram