14.02.2014 | Silvia Modig Ilmasto

Ilmastolain ensimmäinen askel

 

Tällä viikolla ympäristöministeriö lähetti lausuntokierrokselle ensimmäisen luonnoksen tulevasta ilmastolaista, jonka avulla Suomen tulevaisuus toivottavasti kääntyisi kestävämpään suuntaan. On korkea aika, että seuraamme muiden ilmastotietoisten maiden tietä ja säädämme oman ilmastolain. Ensimmäinen vastaava laki tuli voimaan Iso-Britanniassa vuonna 2008 ja kokemus on osoittanut ilmastopolitiikan kehittyvän ennakoitavampaan suuntaan, mikä myös auttaa elinkeinoelämää muun muassa tulevien investointien suunnittelemisessa.

Oman lain säätäminen on valtion suurin harppaus ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta. Jotta laki kuitenkin ajaisi tarkoitustaan, on sen luotava selkeät toimintapuitteet sekä tarvittavat vaatimukset. Lain ensimmäisessä luonnoksessa on paljon hyvää, kuten esimerkiksi Polttava kysymys-kampanja sekä Luonto-liiton Leo Stranius ovat tuoneet esille. Esityksessä laillistetaan Ilmastopaneelin rooli sekä asetetaan 80% päästövähennystavoite vuoteen 2050 mennessä.

Lakiluonnoksesta on kuitenkin jäänyt pois tietty tarkkuus ja polkumaisuus.Olisi tärkeää asettaa välitavoitteita ja päästöbudjetteja, jotka loisivat painetta myös nopeampiin panostuksiin. Välitavoitteet tuovat enemmän ennakoitavuutta, ja helpottaa pidemmän aikavälin tavoitteiden toteutumista asteittain. Myös päästökauppa on pitkälti jäänyt luonnoksen ulkopuolelle.

Ympäristöministeriö kerää lausuntoja lakiluonnoksestä 11. maaliskuuta asti. Saadakseme tarvitsemamme tiukan lain meidän on aktiivisesti oltava mukana vaikuttamassa sen sisältöön. Kannustan siis kaikkia tahoja lausumaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta, nyt on sen aika!

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram