07.09.2018 | Silvia Modig Ilmasto

Ilmasto ei selviä keskustapuolueesta

 

YK:n ilmastosopimuksen maaraportti on Suomen kannalta karua luettavaa. Se toteaa, että Suomen ilmastopolitiikka kiihdyttää ilmastonmuutosta. Syy on hallituksen päätösten mahdollistama metsien käytön raju lisäys.

Jotta meillä olisi realistiset mahdollisuudet hillitä ilmastonmuutosta siedettävälle tasolle, on Suomen pyrittävä hiilinegatiiviseksi 2030 luvun aikana. Siis päästöjen ja nielujen summa on oltava miinusmerkkinen. Hiilinegatiiviseksi emme pääse kuin lisäämällä hiilinieluja, eli maahaan ja metsään sitoutunutta hiiltä. Nyt kuitenkin toimimme täysin päinvastoin: hallitus katsoo, että voimme puolittaa nielumme, koska se alkaa taas kasvaa takaisin 2030 luvun loppupuolella. Samaan volyymiin hiilinielu palaa vasta vuosisadan puolivälin jälkeen. Tämä logiikka toimisi, jos ilmaston pelastamisen aikajänne olisi sata vuotta, mutta kun se ei ole. Meidän on oltava hiilinegatiivisia alle 20 vuoden kuluttua, eli päätökset on tehtävä nyt.Oppositiosta olemme esittäneet jatkuvasti huolta ja kritiikkiä hallituksen metsäpolitiikkaa kohtaan. Lukuisat tutkijat ovat ilmaisseet saman huolen, mm avoimella kirjeellään vuonna 2017. Nyt YK:n ilmastosopimuksen maaraportti kertoo saman: Suomen ilmastopolitiikka kiihdyttää ilmastonmuutosta juuri hiilinielujen pienentämisen myötä.

Sipilän hallituksen tavoite on ollut koko ajan lisätä puun käyttöä, ja näin on myös käynyt. Hakkuut pienentävät hiilinielua, eli hiiltä varastoituu metsiin vähemmän kuin ilman hakkuita. Kun katsotaan vuotta 2030, Suomen ilmastopäästöt tulevat kokonaisuudessaan kasvamaan 9–15 Mt hiilidioksidia, vaikka liikenteessä, energiantuotannossa, asumisessa jne tehdään hurjia päästövähennyksiä. Tämä johtuu siitä, että hiilinielujen tasapainottava vaikutus nollaantuu.

Arvostamani ministeri Tiilikaisen ylimielisyys asiassa on järkyttävää. Politiikassa ollaan usein eri mieltä asioista ja joskus molemmille näkökannoille löytyy perustelut. Nyt kuitenkin puhumme ilmastosta, joka on elinehto elämälle maapallolla. Ilmastonmuutos on yksinkertaisesti asia, joka meidän on pakko ratkaista. Se, että ministeri vähättelee tietoja hiilinielujen supistumisesta, on kerta kaikkiaan käsittämätöntä. Etenkin, kun sama tieto löytyy jo hallituksen itse laatimasta keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelma Kaisusta. Kyse ei siis ole ”hutaisten tehdystä blogikirjoituksesta” kuten ministeri kyselytunnilla tokaisi, vaan Suomen itse tekemästä YK-raportista. Tässä linkki eduskunnan kyselytunnilla käytyyn ”keskusteluun”: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_79+2018+2.5.aspx

Ilmastonmuutokseen on vihdoin herätty laajemmin. Jopa ala-aste ikäiset jo ymmärtävät poikkeuksellisen lämpimän kesän yhteyden ilmastonmuutokseen. Mutta keskustalainen ministeri porskuttaa menemään hyvin lyhytnäköisellä politiikalla, joka varmasti miellyttää metsänomistajia ja metsäfirmoja, mutta jossa leikitään meidän kaikkien tulevaisuudella. Keskustalainen pääministeri hokee kuin papukaija, ettemme saa jättää velkaa tuleville sukupolville. No eipä siitä ole mitään hyötyä, jos emme takaa tuleville sukupolville elämisen edellytyksiä.

Arvioiden mukaan ilmastonmuutos kiihdyttää kansanvaelluksia niin että jopa sadat miljoonat ihmiset ovat pakotettuja lähtemään ilmastopakolaiksi. Toissa vuoden pakolaismäärät ovat itikan pieru Saharassa tähän kansanvaellukseen verrattuna.

Käsittämätöntä keskustan linjassa on se, että ilmastonmuutokseen sopeutuminen tulee monin verroin sitä kalliimmaksi mitä pahemmaksi sen annetaan mennä. Tosin keskustan linjalla emme ole edes valitsemassa kuinka pahaksi tilanne päästetään, vaan olemme matkalla kohti vääjäämätöntä tuhoa. Että toivottavasti metsänomistajat nyt nauttivat koko sydämensä pohjasta, koska tämä ilo loppuu pian.

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram