02.06.2017 | Silvia Modig Ilmasto

Hiilitulleista EU:n vastaisku Trumpille

 

Eilen illalla kuulimme pelätyn uutisen: Donald Trump aikoo irrottaa USA:n Pariisin ilmastosopimuksesta. Vaikka sopimuksesta voi virallisesti erota ensimmäisen kerran vasta vuonna 2020, on käytännössä Trump jo peruuttanut presidentti Obaman tekemiä kasvihuonekaasupäästöjä hillitseviä uudistuksia.

Uutinen USA:n erosta on todella huono, mutta muun maailman reaktio siihen luo toiveikkuutta. Eurooppa ja Kiina ovat ilmoittaneet tukevansa entistä vahvemmin Pariisin ilmastosopimusta. Myös Suomen on nyt ponnisteltava entistä vahvemmin, jotta saamme omat päästömme taittumaan. Tämänhetkiset EU:n ja Suomen vähennystavoitteet eivät vielä riitä Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Emme siis voi pelkästään syyttää USA:ta sopimuksen jättämisestä, vaan meidän on myös hoidettava oma vastuumme kuntoon.

Euroopan tulisi nyt ottaa käyttöön hiilitullit ilmastosopimuksen ulkopuolisille maille. Hiilitulli tarkoittaa sitä, että tuontitavaroita verotettaisiin EU:n rajalla niiden päästöjen perusteella. Tällöin USA ei saisi kauppaetua yhteisen sopimuksen rikkomisesta, vaan globaalit kilpailuolosuhteet pysyisivät tasavertaisina. Näin eurooppalaiset ja suomalaiset yritykset eivät joutuisi heikompaan asemaan siksi, että meillä halutaan pysäyttää ilmastonmuutos ajoissa. Trump voisi jopa muuttaa mieltään Pariisin sopimuksen suhteen, jos vastassa olisi tärkeän kauppakumppanin asettamat hiilitullit. Tieto EU:n hiilitulleista voisi myös vaikuttaa ennaltaehkäisevänä pelotteena niin, etteivät muut maat lähde suunnittelemaan eroa USA:n vanavedessä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen ehdotti hiilitulleja jo viime syksynä heti Trumpin valinnan jälkeen, kun tuoreen presidentin mielipiteet ilmastonmuutoksesta tiedettiin. Voit lukea Sarkkisen kirjallisen kysymyksen tästä linkistä: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_587+2016.aspx

Eilen eduskunnan kyselytunnilla kysyin valtiovarainministeri Petteri Orpolta, onko hallitus valmis edistämään hiilitullien käyttöönottoa EU:ssa, jos Trump irrottaa USA:n Pariisin sopimuksesta. Orpo sanoi, ettei ole perehtynyt hiilitulleihin, mutta lupasi perehtyä. Toivottavasti ministeri tekee sen nopeasti, sillä Trumpin tuhoisa politiikka vaikeuttaa ilmastonmuutoksen torjumista jo nyt, eikä aikaa ole hukattavana. Katso kysymykseni ja ministerin vastaus tästä linkistä: https://www.facebook.com/silviamodig/videos/1531488840215373/

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram