17.12.2015 | Silvia Modig Ilmasto

Fossiilit jätettävä maahan

 

Pariisin ilmastosopimus antaa toivoa tulevaan. Ensimmäistä kertaa kansainvälisesti on tunnustettu ilmastonmuutoksen vaikutukset ja asetettu raja lämpötilan nousulle. Vähemmän on kuitenkin puhuttu siitä, miten perustavanlaatuisesti tuon tavoitteen toteuttaminen tulee muuttamaan elämäämme.

Yli 80 % nyt tunnetuista fossiilisten polttoaineiden varoista on pidettävä maassa, jotta meillä olisi kohtuullinen mahdollisuus saavuttaa Pariisissa hyväksytty 1,5 asteen ilmastotavoite. Samoin on pysäytettävä uusien fossiilisten energialähteiden etsintä ja hyödyntäminen. Fossiilisista energialähteistä, kuten kivihiilestä, turpeesta, maakaasusta ja öljystä on luovuttava pikimmiten.

Tällä viikolla eduskunnassa nuijittiin kasaan valtion ensi vuoden talousarvio. Budjettia on käsitelty koko syksy, ja vaikka olemme tehneet monia hyviä muutosehdotuksia, ovat hallituksen rivit pysyneet tiiviinä. Esitimme mm. pientä korotusta turpeen verotukseen, mutta hävisimme äänestyksen.

Pariisin sopimuksella ei ole merkitystä, mikäli maat eivät tartu aktiivisesti ilmastonmuutoksen torjuntaan. Kun esittämämme turpeen verotuksen pieni muutos ensi vuodelle hylättiin, tarkoittaa se sitä, että seuraavana vuonna muutoksen on oltava vielä suurempi! Ministeri Tiilikainen on sanonut, että turve säilyy Suomen energiapaletissa fossiilisista pisimpään, koska se on kotimainen. Tiilikaisen mukaan hiili, öljy ja maakaasu saavat mennä ensin.

Käytännössä kuitenkin kaikkien fossiilisten energialähteiden tuet tulee ajaa alas, jotta Pariisin tavoite 1,5 asteen rajasta saavutetaan. Haitalliset verotuet on lakkautettava, esimerkiksi teollisuuden alempi sähköverokanta on poistettava. Liikenteen polttoaineiden ja turpeen verotuet sekä maatalouden energiaveron palautus tulee lakkauttaa ja kaikki maataloustuet muutettava ympäristöperustaisiksi. Helsingissä meidän on suljettava viimeinenkin hiilivoimala.

Päätökset ovat kovia, mutta niiden tekeminen on aloitettava viipymättä, jotta voimme ottaa muutoksen vastaan hallitusti. Me pystymme tähän!

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram