05.08.2015 | Silvia Modig Ilmasto

Fennovoiman ydinvoimahanke tulee kuopata

 

Tiedote
5.8.2015
Vapaa julkaistavaksi

Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Silvia Modig: Fennovoiman ydinvoimahanke tulee kuopata

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja eduskunnan ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Silvia Modig on valmis hylkäämään Fennovoiman ydinvoimalahankkeen. Pääministeri Sipilä on ilmoittanut, että lupaprosessin käsittely jatkuu ilman hallituksen erilliskäsittelyä, koska ehto 60 prosentin kotimaisesta omistajuusasteesta toteutuu Fortumin ja rakennusyhtiö SRV:n ilmoitettua lähtevänsä mukaan hankkeen sijoittajiksi ja Outokummun lisättyä omaa osuuttaan.

– Uusien ydinvoimahankkeiden sijaan meidän tulisi panostaa energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian tuotantoon. Fennovoiman hankkeen alkaessa sähkön hinnan ja tarpeen arvioitiin olevan huomattavasti suuremmat kuin tämän päivän arviot näyttävät. Lisäämällä energiatehokkuutta voimme madaltaa sähkön tarvetta tästäkin arviosta, Modig kertoo.

– Vaikka ydinvoimalla tuotettu sähkö olisi halpaa, voimalan rakentamiskustannukset ovat suuret ja purkamiskustannukset arvaamattomat. Puhumattakaan ydinjätteen loppusijoituksen epävarmuudesta, joka Fennovoimalla on vielä kokonaan ratkaisematta, Modig jatkaa.

Fennovoiman rakennuslupahakemus olisi Modigin mukaan pitänyt hylätä jo kesäkuussa, kun kotimaisuusaste ei täyttynyt hallituksen antamassa ajassa. Lisäksi Venäjän valtionyhtiö Rosatomin suuri rooli Fennovoiman hankkeessa on ongelmallinen niin rahoitusmalliltaan kuin rakennuttajana. Vaikka suomalaiset yritykset jättäytyivät yksi toisensa jälkeen pois hankkeesta, halusi hallitus kuitenkin antaa lisäaikaa kotimaisten sijoittajien löytymiseksi.

– Vaikka hallitus ei ole ollut viime vuosina halukas käyttämään omistajaohjausta, on Pyhäjoen ydinvoimalaa pelastamaan ilmestynyt kaksi valtionyhtiötä, Fortum ja Outokumpu. Nytkö omistajaohjausta siis voikin käyttää, kysyy Modig.

– Surullisinta on, että valtionyhtiö Fortum pyrkii panostamaan vesivoimaan Venäjällä, mutta Suomessa investoinnit lukkiutuvat menneiden vuosikymmenten energiamuotoon juuri nyt, kun pitäisi saada aikaan energiakäänne. Hallitus on sitoutunut nostamaan uusiutuvan energian osuuden muutamassa vuodessa yli 50 prosenttiin. On vaikea nähdä, miten tämä kunnianhimoinen tavoite saavutetaan nyt, kun investoinnit sidotaan kymmeniksi vuosiksi kalliiseen ydinvoimaan uusiutuvan energian sijaan. Ydinvoima ei kuulu kestävään energiapolitiikkaan, Modig muistuttaa.

Lisätietoja:
Silvia Modig, 050 512 0421
silvia.modig@eduskunta.fi

Jaa artikkeli

 

Lue myös

Seuraa minua somessa

Facebook
Twitter
Instagram